Milliós a kár

2022.09.22. 17:01

Maratoni tárgyalás jön az OTP volt régióvezetőjének sikkasztási ügyben

Jövő héten maratoni, két napig tartó bírósági tárgyalást tartanak az OTP volt régióvezetőjének ügyében.

Képünk illusztráció

Fotó: Csapó Balázs

A vádirat szerint az elkövető 2010 és 2017 között a pozíciójával visszaélve a magánéleti szükségleteinek fedezésére fokozatosan olyan munkahelyi légkört és ügyviteli gyakorlatot épített ki, ami jelentős részében a sértett pénzeszközeinek és humán erőforrásainak magáncélú felhasználásán alapult. 

Az ügyészség szerint a vádlott rendszeresen intéztette beosztottjaival a saját és családtagjai magánjellegű bevásárlásait, postai küldeményeinek feladását és átvételét, vagy használta fel a sértett titkárságának reprezentációs keretét, továbbá színlelt utazási elszámolásokat készíttetett beosztottjaival. Saját magának lakástextilt vett a bank pénzén, de a magáncélú szállodai, éttermi fogyasztásait is a pénzintézet fizette. Ebben többen is segédkeztek neki a cégnél.  A vádlott színlelt szerződéseket is kötött – például hostess tevékenységre, nyomdai szolgáltatásra, rendezvényszervezésre -, de az erre kapott pénzt eltette zsebre. 

A vádhatóság úgy számol, hogy mintegy 260 millió forintos kárt okozott ezzel a társai közreműködésével az OTP-nek, az ügyészség 19 vádlott ellen emelt vádat. Az első-, másod-, harmad-, negyed- és ötöd rendű vádlottak a sértett volt alkalmazottai, míg a többiek az érintett gazdasági társaságok képviselői, illetve vállalkozók. A bíróság 16 vádlottal szemben már jogerős ítéletet hozott.

Az ügy 2017-ben robbant, mikor a bank egy belső ellenőrzés során tárta fel a sikkasztást, és tett feljelentést. 

A különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettével és más bűncselekményekkel meggyanúsított férfi egyébként tagadja a vádakat. Májusban azt mondta, hogy a fiktív számlákkal félrevezették, ő nem tudott róluk. Azt is közölte, volt olyan év mikor több mint 200 milliót keresett, vagyis jóval többet, mint amivel most gyanúsítják. A bruttó havi bére 2-2,5 millió forint volt, ehhez jött még a horvátországi leánybankban betöltött tiszteletdíja, különböző prémiumok, ez többszöröse volt a fizetésének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában