Egymilliárd forint kárt okoztak

2022.10.27. 11:15

A bűnszervezet megrendelés alapján állította ki a számlákat

A Pécsi Járásbíróság október 27-én elrendelte nyolc férfi letartóztatását egy hónapra bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, több rendbeli, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének alapos gyanúja miatt.

bama.hu

A kép illusztráció

A nyomozás eddigi adatai szerint azonosítottak egy a gyanúsítottak által működtetett fiktív számlázással foglalkozó bűnszervezetet, amely 2020. júliusa óta folyamatosan, megszakítás nélkül szolgál ki, jellemzően Baranya, Somogy, Tolna megyében működő gazdasági társaságokat azért, hogy azok a bűnszervezeti cégektől befogadott számlák áfa tartalmával jogosulatlanul csökkenteni tudják az ebben az adónemben keletkezett fizetési kötelezettségeik összegét. A bűnszervezet megrendelés alapján állította ki a számlákat. Nyolc gazdasági társaság ezzel majdnem egymilliárd forint vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek.

A gyanúsítottak egyike többszörösen büntetett előéletű, vele szemben számos más büntetőeljárás is folyamatban van. A többiek büntetlen előéletűek, azonban a gyanúsításban szereplő bűncselekmény tárgyi súlya miatt alaposan feltehető, hogy valamennyi gyanúsított a szabadlábon hagyása esetén megszökne, elrejtőzne, a bizonyítást az eljárásban résztvevő egyéb személyek jogellenes befolyásolásával, bizonyítási eszközök megsemmisítésével veszélyeztetnék, illetve újabb, szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követnének el.

Az ügyész, két gyanúsított és védőik a bíróság végzését tudomásul vették, míg hat gyanúsított és védője elsődlegesen szabadlábra helyezés, másodlagosan enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása érdekében jelentettek be fellebbezést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában