Ez történt 100 éve

2022.10.22. 17:21

Csecsemő holtestére bukkant egy cseléd a Ferencesek utcájában

A tizenhárom éves kisfiú Salgótarjánból Pécsig menekült az apja elől, a Ferencesek utcájában pedig csecsemő holttestek találtak az egyik padláson. Száz éve történt bűnügyek Pécsen.

Zs. J.

Fotó: goffkein.pro

A mostani időutazásunkban az 1922-es évek októberi bűnügyeiből válogattunk, amelyek a Dunántúl című napilapban jelentek meg.

Csecsemő holttestét rejtette a doboz (Dunántúl, 1922.10.18)

Mint a lap írta, a pécsi Ferencesek utcájában az egyik ház (a lapban pontos házszám szerepel) padlásán egy cseléd foglalatoskodott, mikor orrfacsaró bűz csapta meg. A cseléd nem volt rest, és felkutatta honnan jön az orrfacsaró bűz. Kis idő múlva egy sarokban elhelyezett papírdobozt talált. Felnyitotta, és megdöbbenéssel látta, hogy abban egy pár hónapos csecsemő oszlásnak indult holtteste fekszik. A esetet jelentette az államrendőrségek, ahol megindult a nyomozás. A szálak Mohácsra vezettek, ott fogták el az anyát.

Egy 13 éves szökevény utazása Salgótarjántól Pécsig (Dunántúl, 1922. 10. 26.)

A pécsi Zsolnay Vilmos utca végén állított meg a rendőr egy fiúcskát, aki elmondta, hogy Gyurcsik Rudolfnak hívják, 13 éves és tanonc a Fő utcában, Kohn kereskedőnél. A rendőr elvezette a fiút a Király utcába, mutassa meg, hol van alkalmazásban.

Kiderült, hogy a fiú füllentett, majd később bevallotta, hogy Salgótarjánból szökött meg édesapjától, azért, mert az megverte. Az értelmes, jó arcú fiú elmondta, hogy Salgótarjántól Pécsig az út legnagyobb részét gyalog tette meg. Három héttel ezelőtt szökött meg és ez alatt az idő alatt koldult. Amint megfelelő összeget szerzett, egy-két állomás vonaton tett meg. Az államrendőrség a kis szökevényt még aznap visszaküldte Salgótarjánba, az édesapjához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában