Kamu vények születtek

2022.11.12. 09:41

Baranyában is lecsaptak a nyomozók, házkutatásokat tartottak

Orvosok és cégvezetők kerültek letartóztatásba. Az ügynek eddig nyolc gyanúsítottja van, az akció napján a nyomozók egyszerre egy időben összesen 45 helyszínen tartottak kutatásokat, köztük Baranyában.

Zs. J.

A kép illusztráció

Fotó: CC7

A bűnszervezetként működő társaság tagjainak elfogására a KR NNI Nyomozó Főosztálya nagyszabású akciót szervezett. Az akció napja 2022. november 8-án volt. Összesen közel 150 rendőr vett részt a realizálásokban. A KR NNI több főosztályának munkatársai a KR egyenruhás állományának tagjaival közösen jelentek meg egyszerre egy időben az elkövetők lakhelyein, illetve munkahelyein, kutatásokat tartottak idősotthonokban, szociális intézményekben, rendelőintézetekben. Nyolc megyében – Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Nógrád, Somogy és Pest megy több településén –, valamint Budapesten, összesen 45 helyszínen.

A megalapozott gyanú szerint gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cégek képviselői anyagi vagy egyéb ellenszolgáltatásért cserébe megszerezték idősekről vagy fogyatékkal élőkről gondoskodó otthonok velük együttműködő személyzetétől az otthonok lakóinak, másrészről magánszemélyeknek a személyes és orvosi adatait.

A különleges személyes adatokkal visszaélve a cégek képviselői átadták azokat a velük együttműködő – elsősorban – ortopédiai szakterületen praktizáló orvosoknak, akik az adatok felhasználásával és az orvosszakmai szabályok megszegésével, a szükséges orvosi vizsgálatok elvégzése nélkül olyan valótlan tartalmú orvosi vényeket állítottak ki, melyeket az azokon megnevezett személy egészségi állapota nem indokolt. A kiállított vények alapján a cégek legyártották a gyógyászati segédeszközökről szóló jogszabály szerinti legnagyobb társadalombiztosítási támogatással rendelkező gyógyászati segédeszközt (jellemzően gyógycipőt).

Az érintett cégek képviselői ezután a jogszabály alapján a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) megigényelték a gyógyászati segédeszköz után járó támogatási összeget, melyet utána részükre a NEAK kiutal.

A nyomozók két ortopéd orvost, két asszisztenst, egy cég tulajdonosát, gazdasági vezetőjét és üzletkötőjét, valamint egy másik vállalkozás tulajdonosát fogták el. A Nógrád Megyei Főügyészség indítványai nyomán a nyomozási bíró nyolc gyanúsítottal szemben rendelt el kényszerintézkedést. A nyomozási bíró mind a nyolc terhelt esetében kényszerintézkedés elrendeléséről döntött, hét gyanúsítottat letartóztatásba helyezett, további egy terheltnek – az egyik asszisztensnek – a bűnügyi felügyeletét rendelte el, ezen végzéssel szemben a főügyészség fellebbezett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában