Gyereket talált a golyó

2022.11.06. 22:50

Becsületes megtaláló adta le a méregdrága briliáns fülbevalót

100 éve is történtek megrendítő esetek, amelyekről az újságok is beszámoltak. Ezekből szemezgettünk.

Zs. J.

Kutya helyett egy kisfút lőtt le egy férfi, elfogták Pécs legveszedelmesebb betörőjét,  illetve egy méregdrága fülbevaló történetéről is írt száz éve a Dunántúl című lap. 

 

Dulánszky Nándorné Vörösmarthy utca 5. szám alatti lakos elveszítette egyik briliáns fülbevalóját, amelynek az értéke 200 ezer korona volt. A méregdrága fülbevalót a Kardos Kálmán utcában Weigl Antal pécsi lakos találta meg, aki azt nyomban felvitte az államrendőrségre. A fülbevaló már a déli órákban jogos tulajdonosának birtokában volt.


Szabadságon volt otthon a katonaságtól a fiatalember. Egy este az országúton ballagott több társával. Beszélgetés közben egyik társa úgy szólt hozzá: ‘  

— Te Lajos, nézd ott megy egy kutya az országúton, lődd agyon.
Kollár Lajos hajlott a biztatásra, és rálőtt az országúton sötétben mozgó alakra. Szerencsétlenségére nem kutya volt, hanem az odavaló kanász öt éves fia, akit a golyó halálosan megsebesített.
A pécsi kir. törvényszék tárgyalásán ítélkezett Kollár Lajos felett és gondatlanságból elkövetett emberölésért 8 hónapi fogházra ítélte.
 

A pécsi királyi törvényszék büntető tanácsa egy hírhedt betörő ügyét tárgyalta. Szemes Márton 41 éves asztalossegéd bűnlajstroma nagyon terjedelmes. A megszállás alatt réme volt a pécsi járásnak. Ötvennél több különböző betörés nyomja a lelkét. Ezek közül azonban a törvényszék ma csak azokat tárgyalta le, amelyekben Szemesen kívül Farkas Károly 30 éves fuvaros és a vele együtt élő Vagy Zsófi 34 éves élelmiszerárus is érdekelve volt.
Szemes egész sereg betörést követett el. Rendszerint benyomta a kiszemelt lakás ablakát, összeszedett egy csomó ruhaneműt és tovább állt. Volt olyan lakás, ahonnan 16 szoknyát, 16 kötényt, 16 nyakravaló női kendőt, 6 fejkendőt, 2 férfi téli kabátot, egy női kabátot és különböző egyéb ruhaneműt lopott el. A lopott holmikat a Farkas Istvánnal együtt élő ,Vagy Zsófi gyümölcsárus értékesítette Pécsett vagy Piskón. A bíróság Szemes Mártont lopás bűntettében mondták ki bűnösnek és ezért 3 évi fegyházra, Farkas Károlyt 2 évi fegyházra, Nagy Zsófit 6 hónapi börtönre ítélte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!