Kárt okoztak

2022.11.05. 11:36

Cserdi csoda: több mint negyvenmilliót kellene fizetni egy bedőlt projekt miatt

Néhány éve még Cserdi csodáról beszéltek, de néhány napja már a bíróság is jogerősen elítélt egy férfit bűnsegédlet miatt, mert a volt polgármesterrel szövetkezve 9,5 milliós kárt okoztak. Lapunk információi szerint azonban nemcsak színlelt szerződések miatt kerülhet bajba a község, úgy tudjuk, hogy a bedőlt hűtőház projekt miatt 30 milliót kellene visszafizetni, de a pénznek nincs meg a fedezete.

Bóka M.

Fotó: Laufer László

Néhány nappal ezelőtt azt közölte a Pécsi Járásbíróság, hogy 600 ezer forintos pénzbüntetésre ítélték egy férfit, aki színlelt szerződéssel és fiktív számlák kiállításával költségvetési csalásban segédkezett egy baranyai község néhai polgármesterének 2018-ban. Az ügy szálai Cserdibe vezetnek, a jogerős ítéletről szóló közlemény szerint a férfi a volt polgármesterrel megállapodott: a kistelepülés önkormányzatának költségvetéséből valótlan tartalmú okiratok felhasználásával szereznek pénzt, ezért kapcsolatépítés, csapatépítés, rendezvényszervezés és egyéb kapcsolódó feladatok ellátására színlelt megbízási szerződést kötöttek. Csak ezen ügy kapcsán mintegy 9,5 millió forint sorsáról nem lehet tudni, de a vádhatóság szerint a kárt a polgármester okozta. De nem az egyetlen ügy ez a valamikor még csodafaluként emlegetett községben.

A településen már évekkel ezelőtt leállt az az építkezés, amelyre 2017-ben nyertek el 250 millió forintot. Lapunk már több mint két éve is arról írt, hogy bizonytalan a projekt befejezése. A termékraktár, hűtőház, csomagoló és logisztikai bázis elnevezésű fejlesztés elvileg azt a célt szolgálta volna, hogy ezzel segítsék a helyi termelők piacra jutását. Az épület félkészen árválkodik a település végén, pedig még a falu honlapja szerint is azért lett volna szükség a létesítményre, mert „a termékek raktározása jelenleg megoldatlan, ezért a termés egy részét tudják csak értékesíteni (a szezonban, aránytalanul alacsony dömping áron), míg másik részét elosztogatják vagy tönkremegy”.

 Az építkezésről már korábban kiderült, hogy a műszaki ellenőr sem fogadta el a lejelentett készültségi fokot, végül a kivitelező le is vonult az építkezésről. Információink szerint jelenleg 65–70 százalékban lehet kész az épület, ellenben az ingatlanra szánt 250 millió forintot teljes mértékben felhasználták.Megbízható forrásaink szerint egyelőre nem tudni, hogy hova kerülhetett a projektre szánt forrás jó része, de az ellenőrzési dokumentumokból az derült ki, hogy a pénzügyi szakemberek indokolatlanul magas készpénzforgalmat tártak fel Cserdi önkormányzata körül a korábbi években.

Úgy tudjuk, hogy bár a rendőrség ezt az ügyet nem feszegette mélyebben, ám a különböző szervezetek részletesen is vizsgálták a projektet, aminek az lett a következménye, hogy a szabálytalanságok miatt 41 millió forintos visszafizetési kötelezettsége lett a falunak. Ám, már a valamikori kivitelezővel sem lehetne dűlőre jutni, mert a cég felszámolása idén májusban elindult, a településnek sincs ennyi pénze, így kérdés, hogy ki és hogyan fizeti vissza a szóban forgó összeget.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában