Gyanús a könnyű pénzkereset

2022.12.18. 17:44

Egy gyanútlan billentyűnyomás, és máris pénzmosás részeseivé válhatunk

A gyanútlan pénzmosók igénybevétele különösen elterjedt a kiberbűnözők világában, ahol a beszervezett személyek a saját országukból rögtön a külföldi bűnözők markába utalják a bűncselekmények útján megszerzett vagyont.

Zs. J.

Fotó: Thx4Stock

– Előfordult már valaha, hogy pénzátutalásra kért meg: egy online megismert barátod vagy társkereső párod, vagy egy munkaadó, aki könnyű pénzkereset lehetőségével kecsegtetett, illetve egy távoli ismerős, aki azt állította, hogy nem tud hozzáférni a bankszámlájához? – tette fel a kérdést a rendőrség a közösségi oldalán.

Ha igen, jó eséllyel egy pénzmosó hálózat tagjával beszéltél, aki arra próbált éppen rávenni, hogy te magad is a hálózat részévé válj, és bűncselekményt elkövetve segítsd a működésüket, említette meg a rendőrség a bejegyzésében. 
Amennyiben úgy érzed, hogy pénzmosásra vettek rá, mielőbb értesítsd a bankodat, és a lakhelyedhez legközelebbi rendőrkapitányságot, hívta fel rá a figyelmet a rendőrség.

Ezen a héten az Europol 25 ország rendőreivel, köztük a Magyar Rendőrséggel közösen, illetve nemzetközi partnereivel, az Európai és a Magyar Bankszövetséggel összefogva tudatosító kampányt folytat a pénzmosó hálózatok veszélyeiről és a gyanútlan pénzátutalások teljesítésének kockázatairól #DontBeaMule – ne legyél pénzmosó hálózat tagja – hashtag alatt.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!