Teljes kontroll a számítógép felett

2023.01.21. 17:16

Az utánvétes fizetés segíthet a csalók ellen

W.K.

A kép illusztráció

Fotó: TippaPatt

Az adathalászok különböző módszerekkel próbálkoznak személyes, illetve banki adatokhoz hozzájutni. A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy az ismeretlen feladótól érkezett e-maileket, sms-eket, illetve az azokban szereplő linkeket soha ne nyissuk meg. A zsaroló vírusok és levelek ugyanis olyan linkeket tartalmaznak, amelyeket megnyitva a csalók teljes kontrollt szerezhetnek a számítógépünk felett.

Az is gyakori, hogy a csalók közösségi felületen található tematikus hirdetési oldalakon visszautasíthatatlan áron kínálnak különféle termékeket. - Minden esetben nézzük meg az eladóról adott véleményeket, értékeléseket, kommenteket – hangsúlyozza a rendőr-főkapitányság. Kiemelve, hogy minden esetben válasszuk az utánvétes fizetést, így biztos, hogy nem kerülnek a banki adatok illetéktelenek kezébe. 

A tapasztalat szerint az is egyre többekkel előfordul, hogy a csalók csomagküldő szolgáltatások igénybevételével próbálnak személyes adatokat kicsalni: a termék szállításával kapcsolatos egyeztetés során egy csalárd bankválasztó, adathalász linket küldenek. Fontos, hogy a kapott linkre soha ne kattintsunk, és azt semmiképp ne nyissuk meg – tanácsolja a felhívás. 

Van, hogy telefonon jelentkeznek a csalók, és magukat banki alkalmazottnak kiadva próbálják megszerezni az ügyfelek bankkártya, illetve netbank adatait.

– Fontos tudni, hogy a pénzintézetek munkatársai az ügyféllel történő telefonos beszélgetés során soha nem kérik el a bankkártyaadatokat, netbank-azonosítókat. Ha valaki mégis telefonon ilyen információkat szeretne megtudni, azokat nem szabad megadni 

– hangsúlyozza a rend­őr-főkapitányság. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában