Ez történt 100 éve Pécsen

2023.01.28. 18:24

Pénzbírságot kapott, mert énekelt a belvárosban

Az egyik legnagyobb forgalmat a magyar államrendőrség kihágási osztálya bonyolította, derül ki a 100 évvel ezelőtti Pécsen megjelenő sajtóból. Volt akit, amiatt büntettek meg, mert Pécs belvárosában énekelt, vagy mert az ablakon át rázta ki a szőnyegét.

Zs. J.

Száz évvel ezelőtt Baranyában közel négyszázezer korona kihágási pénzbüntetést rótt ki az akkori államrendőrség kihágási osztálya egy év alatt. Mint a Dunántúl 1923 januárjában írta, az államrendőrség mindent megtett, hogy a csavargóktól megtisztítsa a várost. Az 1923: XXI. törvénycikk erre meg is adta a módot. E szerint ugyanis a nem pécsi illetőségű munkakerülőket kitilthatták a városból.

– Sajnos, az ilyen munkakerülők legnagyobb része pécsi illetőségű. Ezeket két ízben a kihágási osztály bünteti meg, harmad ízben már a járásbíróság elé kerülnek, ahol dologházba kellene őket küldeni. Dologház azonban nincs és így a munkakerülőktől nem szabadulhatunk – nyilatkozta 1923 januárjában a Dunántúl újságírójának az államrendőrség egyik munkatársa. – A csavargók közé tartoznak azok a magukkal tehetetlen öregek is, akik koldulásból tengetik életüket. Ezeket az öregeket igen gyakran megbüntetik, de ez mind nem használ. Az életnek ezeket a hajótöröttjeit a szegényházban kellene elhelyezni. Sajnos, erre azonban nincs meg a megfelelő anyagi erő – tette hozzá a lapnak nyilatkozó államrendőrség munkatársa.

És példák, miért rótt ki pénzbüntetést, vagy elzárást az államrendőrség:

1. Szilovics Magda 20 éves férfiszabót prostitúció miatt öt napi elzárásra és 500 korona pénzbüntetésre ítélték.

2. Slocsek Katalin 19 éves cselédet azért, mert a szőnyeget az utcára rázta ki, 300 korona pénzbüntetésre ítélték.

3. Botos Márton napszámost botrányos részegségért 500 koronára, amelyet 3 napi elzárásra változtattak át.

4. Papp István 64 éves napszámost hatósági közeg megsértéséért 1000 koronára ítélték.

5. Németh József 23 éves napszámost azért, mert a Király utcát végig dalolta, 400 koronára ítélték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában