Óriási károkat okozott a szél

2023.02.06. 19:50

Dominóként dőltek a villanyoszlopok a szombati viharban (képek)

A heves szélvihar számos munkát adott az áramszolgáltatónak. Volt, ahová csak mezőgazdasági gépek segítségével tudtak eljutni a szakemberek.

Zsigmond József

Forrás: Katasztrófavédelem

A szombati heves szél elsősorban a Baranya vármegye északi részein, Sellye járásban, az Ormánság területén, valamint Orfű és Komló körzetében okozott jelentős viharkárokat, illetve Szentlőrinc térsége volt kiemelten érintett, közölte lapunk megkeresésére az E.ON Hungária Zrt. sajtószóvivője, Varga Ivett.

Forrás: Katasztrófavédelem

Az áramszolgáltató szakemberei szombaton egész késő éjszakáig nagy erőkkel dolgoztak a súlyosabb, középfeszültségű hálózatot ért károk felszámolásán, összesen tizenhét ilyen vonalon észleltek üzemzavart. A munkálatok vasárnap kora reggeltől négy fővonalon tovább folytatódtak.

– Az egyik legnagyobb feladatot a Sellye térségét érintő meghibásodások felszámolása jelentette. Egy-egy vonalon jellemzően 3-4, egymástól független hibát okozott a vihar 

– említette meg Varga Ivett, aki lapunk kérdésére elmondta, a legtöbb esetben egészséges, tövestől kifordult fák okoztak meghibásodásokat, vezetékszakadásokat, oszloptöréseket. 

És hogy lássuk, milyen károkat okozott a vihar, példaként említette Vajszló térségét, ahol egyetlen ponton tizenkét nagy méretű, kifejlett fenyőfát kellett eltávolítani a villamos hálózatról ahhoz, hogy a szerelők megkezdhessék a javításokat. Markóc területén a vihar körülbelül tíz egymás melletti oszlopot döntött ki, és szakította le a vezetékeket, ezért itt gyakorlatilag új hálózat építésére lesz szükség.

Forrás: ÖTE

A középfeszültségű károk felszámolása után teljes erővel a kisfeszültségű hibák helyreállításán dolgoztak, és dolgoznak az áramszolgáltató szakemberei. Ezek jellemzően egyedi, egyetlen házat érintő, vagy kisebb szakaszhibák a megye területén, illetve többek között Pécs belterületén is viharban kidőlt vagy ketté tört kisfeszültségű oszlopok cseréjét is végzik majd a szakemberek.

Forrás: Katasztrófavédelem

A károk felszámolásán a katasztrófavédelem mellett szerződéses külső partnereinkkel dolgoztak együtt az áramszolgáltató munkatársai. Ahol terepjáró autóval sem tudtak eljutni, ott mezőgazdasági gépekkel vontatták be a munkagépeket, emelődarus autókat, hogy hozzáférjenek a kidőlt fákhoz és leszakadt vezetékekhez.

Forrás: Katasztrófavédelem

Viharban dolgoztak a tűzoltók

A szombati viharos időjárás kapcsán több mint ötszáz jelzés érkezett a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. Az erős szél sok helyen faágakat tört le, fákat döntött ki, amelyek utakra, kerítésekre, házakra, autókra dőltek, ezeket kellett a tűzoltóknak eltávolítaniuk. A baranyai hivatásos tűzoltók munkáját önkéntesek is segítették, szombaton 352 káresetet számoltak fel, vasárnap pedig 69 műszaki mentést hajtottak végre. Számokban: szombaton 78 hivatásos tűzoltó 46 önkéntessel egészült ki, aznap 33 járművel járták a vármegye területét, vasárnap az önkéntesek, illetve a járművek száma is növekedett – ekkor 124-en, 37 járművel vonultak a káreseményekhez. A szombati viharos szél jelentős károkat okozott Baranyában, épületeket, vezetékeket, kerítéseket rongált meg.  




 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!