Ez történt 100 éve

2023.02.25. 09:12

Ellenállhatatlan kényszer hajtott – mondta a rendőröknek a pécsi gyermekrontó

A hétvégére két érdekesebb krimihírrel jövünk, amelyek 100 évvel ezelőtt borzolták a kedélyeket Baranyában. A szombati cikkünk pedofíliával foglalkozik, míg a vasárnapi egy különleges bűntényről szól majd.

Zs. J.

Képünk illusztráció.

Forrás: pixabay.com

1923. februárjában a Dunántúl című újságban egy rövid cikk jelent meg „Elfogták a gyermekrontót” címmel. Az újságíró a bűnügy ismertetését így kezdte el: „Az emberi züllésnek és elvetemültségnek szomorú jelenségeivel újabban sűrűn találkozunk Pécs életében is.”

A pedofilt Renfed Mórnak hívták, 1923-ban 46 éves volt malommunkásként dolgozott és Pécsen az Irányi Dániel tér 10. sz. alatt lakott. Mint a cikkből kiderült a férfi 1922 szeptemberétől több fiatalkorú leányra vetette ki a hálóját. Hol a Széchenyi téren, hol a Sétatéren, vagy a mellékutcákban csapott le a lányokra.

Renfed Mór a rendőrségi kihallgatásán összesen hat, csupa kis leány ellen elkövetett merényletet ismert be. Védekezésül azt hozta fel, hogy valami ellenállhatatlan kényszer hajtotta a bűnök elkövetésére. A férfi családos ember volt, két gyermek apja.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!