Ellenőrzések

2023.02.09. 13:38

Ha nincs zárjegy, akkor nem működik a kata sem

Akár a kataalanyiság vagy a kivaalanyiság elvesztésével is járhat a zárjegyköteles alkoholtermékek zárjegy nélküli forgalmazása.

bama.hu

Képünk illusztráció

Fotó: Fehér Gábor

A NAV baranyai munkatársai rendszeresen ellenőrzik a zárjegyköteles termékek forgalmazását. Az utóbbi időszakban megszaporodtak a zárjegy nélküli alkoholtermék- értékesítések. A jövedéki kereskedők jelentős hányada nem tudja, hogy mit kell tennie, ha a termékről leválik a zárjegy vagy megsérül - derül ki a NAV baranyai vámigazgatóságának közleményéből.

Mivel ezek a termékek csak zárjeggyel hozhatók forgalomba, és birtokolni is csak így lehet, fontos lenne tudni a kapcsolódó szabályokat. A levált vagy sérült zárjegyről leltárt kell készíteni és be kell jelenteni a NAV-hoz, új zárjegy igénylése miatt. Az új zárjegy felhelyezéséig a terméket ki kell vonni a forgalomból és elkülönítve kell tárolni.

Amennyiben a helyszíni ellenőrzéskor a zárjegyköteles terméken nincs zárjegy, a hivatal azt lefoglalhatja, és jövedéki bírságot szabhat ki. A bírság kiszabása mellett, az egyik legfontosabb jogkövetkezmény lehet a kataalanyiság vagy a kivaalanyiság elvesztése.

A témában részletes tájékoztató olvasható a NAV-honlapján elérhető 86-os és 90-es számú információs füzetben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában