Globális problémával állunk szemben

2023.02.01. 20:56

Illegális gyógyszerforgalmazók mérgezik az internetes keresési listákat

Egyre több merevedési zavarok kezelésére való gyógyszereket kínálnak eladásra jogellenesen az interneten. Az ilyen készítményeket előszeretettel hamisítják egyébként – mutatott rá egy, a világ vezető digitális egészségügyi folyóiratában publikált friss tanulmány, amelynek egyik szerzője a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszertudományi Karának docense, dékánhelyettese, dr. Fittler András.

Cz. E. (forrás: PTE GYTK)

A kép illusztráció

Fotó: i viewfinder

A gyógyszerész már hosszú évek óta kutatja az online gyógyszerforgalmazás, az internetes gyógyszertárak és a hamis gyógyszerek témaköreit, azok egészségügyi és gazdasági aspektusait.

A törvénnyel szembemenő kereskedők tiszteségtelen digitális marketingmódszerekhez nyúlnak, és általában olyan elavult weboldalakat céloznak meg, amelyeket feltörve elhelyeznek rajtuk egy olyan kódot, ami onnantól kezdve átirányítja a beérkező forgalmat egy másik, az illegális forgalmazó által preferált felületre. Ennek következtében pedig a felhasználók normál és megtévesztő találatokat is kapnak egy-egy keresés során. Utóbbira kattintva pedig megnyílik egy rosszindulatú webhely, amely által a keresőmotor károsodik.

Fittler András elmondta, hogy nemzetközi adatgyűjtésük során 12 európai országot Bulgária, Horvátország, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svédország, Egyesült Királyság vizsgáltak. A kutatás során minden értékelt állam találati listájában azonosítottak a merevedési zavarok kezelésére szolgáló négy hatóanyag közül legalább egyet forgalmazó feltört linket. Így kijelenthető, hogy globális problémával nézünk szembe.  

A kutatás arra is rámutatott, hogy a fogyasztók és a betegek elsődleges tájékoztatási pontja egészségügyi témákban az internet. Fittler András hangsúlyozta, hogy a tudatos és biztonságos gyógyszeralkalmazás érdekében elengedhetetlen, hogy kizárólag hatósági engedéllyel rendelkező gyógyszertárakban vásároljanak az emberek készítményeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában