Ez történt 100 éve

2023.02.26. 17:42

Napokra eltűnt a tizenhat éves pécsi lány, majd azt állította, hogy hipnotizálták

Több napig nem jött haza a fiatal lány. Mikor hazatért, annyit közölt anyjával: Egy titkos hatalom kényszere alatt áll, amelynek hatása alatt cselekszik. Az édesanya a rendőrséghez fordult.

Zs. J.

Ilusztráció

Fotó: Maridav

A Dunántúl 1923. február 24-én a különleges „bűnügyet” a következő sorokkal kezdte:

„Mint valami agyafúrtan kieszelt izgalmas mozidarab, olyan elejétől végig az alábbi történet. Adva van benne egy rejtélyes, láthatatlan cselszövő, ez esetben egy hipnotizőr és adva van egy fiatal leány, akit a cselszövő álomba merít és így hatalmában tartva, utaztatja városról városra. Nem hiányoznak a történetből a rendőrtisztek és a detektívek sem, akik árkon-bokron át hajszolják a cselszövőt. ”

– Február 18-án, vasárnap reggel H.-né egy pécsi iparos felesége H. A. nevű 16 éves leányával beállított Saly Győző rendőrtanácsoshoz, a bűnügyi osztály vezetőjéhez – írta a Dunántúl című lap.

Az asszony elpanaszkodott, hogy a leánya február 15-én távozott el otthonról és csak február 19-én tért vissza. Mikor megjelent az anyának feltűnt, hogy lánya gyanúsan viselkedik, és egyfolytában azt hangoztatja, hogy egy titkos hatalom kényszere alatt áll, amelynek hatása alatt cselekszik. Felmerült, hogy egy hipnotizőr hatása alatt van.

Kiderült, hogy a lány félrevezette az anyját és a rendőrséget is. A történet a következő volt:

Budapesti gyűjtők jártak Pécsett. A leány ezekkel a férfiakkal megismerkedett és egy este együtt mulatott velük a Vademberben. Kapott tőlük 5905 koronát. Az egyik férfi, rábeszélte, hogy utazzék fel Pestre, ahol kellemes napokat fognak tölteni. A leány fel is utazott Budapestre és ott a Kossuth Lajos utca egyik házában találkozott is a Pécsett járt férfiakkal. Ekkor eszelték ki az egész fantasztikus mesét, hogy félrevezessék a lány szüleit.  

– Az államrendőrség ilyenformán két napig tartó széleskörű nyomozás után kénytelen volt beszüntetni az ügyben az eljárást, mert az ezek után kizárólag a szülőkre tartozott 

– írta a Dunántúl.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában