Elfogás és lefoglalás

2023.02.02. 09:13

Országos razzia: a Mecsek Közterületi Alosztály is lecsapott (videó)

Január 31-én az ország több pontján csapott le a rendőrség arra a céghálóra, akik gyógyászati segédeszközökkel ügyeskedtek. A rendőrségi videóban a baranyai Mecsek Közterületi Alosztály is feltűnik.

Zs.J.

Közel 250 rendőr több mint 60 helyszínen tartott kutatásokat abban a büntetőeljárásban, ami az NVSZ feljelentése alapján indult a KR NNI-nél. Az összehangolt akció keretében újabb 17 embert – köztük orvosokat és cégvezetőket – fogtak el. Így jelenleg már 26 gyanúsítottal szemben folyik a büntetőeljárás. Az egyre szerteágazóbb ügy felderítésére országszerte nyomozócsoportokat hoztak létre, így Baranyában is.

Január 31-én az ország több pontján egyszerre egyidőben csapott le, és tartott kutatásokat a gyanúsítottak tartózkodási- és lakhelyeiken, a munkahelyeiken, illetve valamennyi érintett cég telephelyén. Ennek eredményeként több tucat mobiltelefont, 47 számítógépet és laptopot, cégiratokat, vényeket, méretvételi lapokat, jótállási jegyeket, illetve gyógycipőket foglalt le. Ezen túl a Kiberbűnözés Elleni Főosztály nyomozói összesen 1,5 terrabájtnyi adatot is kimentettek a különböző le nem foglalt számítógépekről.

A rendőrségi 3 perc 48 másodperces videóban a Mecsek Közterületi Alosztály két alkalommal tűnik fel. A videó elején (1:47 perckor) mikor egy régi épületbe mennek be, ahol egy fehérköpenyes és egy másik, kék ruhában lévő férfiakat bilincselnek meg, majd 3:02 perckor, mikor egy férfit kísérnek be a rendőrkapitányságra.

A gyanú szerint a szakorvosok a betegfelhajtók által hozott páciensek számára a legnagyobb állami támogatású eszközöket írták fel attól függetlenül, hogy a betegnek szüksége volt-e rá vagy sem. Majd az ezek után járó állami támogatásokat jogosulatlanul visszaigényelték.

Az ügyben eljáró rendőrök mind a tizenhét elfogott személyt – köztük hat nőt – gyanúsítottként hallgatták ki jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint közfeladati helyezettel visszaélés miatt. Közülük 3-an szabadlábon védekeznek, egy orvos bűnügyi felügyelet alatt áll, míg 13-an bűnügyi őrizetben vannak. Az ő letartóztatásuk indítványozására előterjesztést tett a KR NNI, valamint a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!