Vigyázat!

2023.04.02. 13:39

A csalókat is kiemelten vonzza az online piactér

Egyre több csalót vonzanak az online piacterek – hívja fel a figyelmet a KiberPajzs, a kiberbiztonsági kockázatok és az ellenük való védekezési lehetőségek bemutatására fókuszáló program.

Fotó: Minerva Studio

 A tájékoztató szerint pár éve még a vevők megkárosítása volt a jellemző – általában úgy, hogy nem olyan minőségű áru érkezett, mint ígérték, vagy egyáltalán meg sem érkezett az előre már kifizetett termék –, manapság azonban már az eladók is a egyre gyakrabban a visszaélések céltáblájává válhatnak. – Az óvatlan eladót úgy verik át, hogy a piactéren „értékesített” áruért járó ellenérték fogadásához vagy az áru kiszállításához valamilyen szokatlan, további teendőt várnak el, fontos tehát az óvatosság – hangsúlyozza a KiberPajzs. Az online fizetési lehetőségek elterjedésével ugyanis a virtuális térben már közvetlenül az ügyfelek adatai, bankkártyái és fizetési számlái, illetve bankszámlái is veszélybe kerülhetnek, ha nem figyelünk kellőképpen. 

A tájékoztató szerint az eladó megkárosításának egyik leggyakoribb módja, hogy a vevő felhívja őt azzal, hogy kifizette a meghirdetett terméket, majd kéri, hogy valamilyen távoli hozzáférést biztosító programot telepítsen az eladó a gépére vagy telefonjára, az „átutalás fogadása érdekében”. A tapasztalat szerint sok esetben a tájékozatlan eladó a kérésnek eleget tesz, sőt, még az úgynevezett többfaktoros hitelesítésben is segédkezik – például megadja a csalóknak az SMS-ben kapott kódot –, ami azt eredményezi, hogy a csalók kizárják őt a saját banki profiljából és kiürítik a bankszámláját. 
– Fontos, tudni hogy pénz fogadásához a számlatulajdonos nevén és bankszámlaszámán, esetleg – kizárólag belföldi forintátutalások esetében – bankszámlaszám helyett használt másodlagos azonosítóján, például e-mail címén vagy mobiltelefonszám kívül semmi egyébre nincs szükség. 
Ha egy vevőnek ez nem elég, azzal azonnal és határozottan meg kell szakítani a kapcsolatot – hangsúlyozza a KiberPajzs. Egyben arra is figyelmeztetve az online piacterek használóit, hogy soha ne töltsünk le ismeretlen programot vagy applikációt számítógépre, telefonra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában