Több mint ötven eset

2023.04.18. 17:09

Két ember is életét vesztette az idei lakástűzekben

2023 első negyedévében összesen 50 lakástűzhöz riasztották a Baranya vármegyei tűzoltókat.

Forrás: katasztrófavédelem

Fotó: Vadim Ratnikov

Ezekben a tüzekben 2 ember vesztette az életét, egyikük Szigetváron, másikuk Pécsett, további egy ember pedig megsérült.

Az első negyedévben keletkezett lakástüzek eloltásához közel 54 órára volt szüksége a baranyai tűzoltóknak, az égő épületekhez 137 tűzoltójármű vonult. A három hónap alatt összesen 575 négyzetméternyi épített terület égett le. 10 otthon vált a tűz miatt lakhatatlanná vagy fűthetetlenné, emiatt 26 embernek kellett átmenetileg elköltöznie az első negyedévben.

Az első negyedévi lakástüzek keletkezési helyét vizsgálva megállapítható, hogy a legtöbb konyhában és hálószobában keletkezett. A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza.

A legnagyobb tűz Siklósnagyfalun volt január 22-én, ahol egy száz négyzetméteres családi ház egyik helyiségében tűz keletkezett, majd a lángok átterjedtek a tetőszerkezetre is. A ház lakhatatlanná vált. A leghosszabb beavatkozás február 10-én volt, Lippón – egy családi ház oltása az utómunkálatokkal együtt több mint 3 órát vett igénybe. 

Az első negyedévben a katasztrófavédelem 7 esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárására. Egy helyszínen szándékos tűzokozás gyanúja is felmerült.

A lakástüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is. Ha régebben épült épületben lakunk, időközönként érdemes szakemberrel felülvizsgáltatni az otthonunk elektromos rendszerét is. Tanácsos a konyhába, hálóba és a nappaliba füstérzékelőt felszerelni a plafonra.

Az első negyedévben 11-szer riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat. A legtöbb helyen szén-monoxid-érzékelő működött, így nemcsak haláleset, de személyi sérülés sem történt a mérgező gáz miatt. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha beltérben nyílt láng ég és az nem kap elegendő oxigént. A levegő-utánpótláshoz kevés, ha néha kinyitják az ablakot. Állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!