Képzett szakemberek várják a rászorulókat

2023.04.25. 16:08

Külön és különös figyelmet fordítanak az áldozatokra

Sajtótájékoztatót tartott a Pécsi Áldozatsegítő Központ április 25-én, melynek keretében beszámoltak az áldozatsegítés eredményeiről az elmúlt három évben.

Cz.E.

Fotó: L.P.

A Pécsi Áldozatsegítő Központ három éve jól látható, szimbolikus helyszínen, a vármegyeszékhely főterén, a Széchenyi téren kezdte meg működését. A fennállásról és annak eredményeiről számolt be a sajtótájékoztatón dr. Őri László, a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke, Panni Andrea rendőralezredes, a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály vezetője, valamint Patai Péter, a Pécsi Áldozatsegítő Központ koordinátora.

Beszédében Őri László külön köszönetet mondott Magyarország Kormányának, valamint Varga Judit igazságügyi miniszternek, hogy segítette és támogatta azt, hogy egy ilyen, az áldozatok számára is könnyen elérhető helyen nyitva legyen a segítség azok számára, akik azt igénylik Pécsett is. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt tíz esztendőben a regisztrált bűncselekmények száma országosan és a baranyai régióban is jelentős mértékben csökkent. Hozzátette azonban, ha csak egyetlen ember válik bűncselekmény áldozatává, annak az az egy is sok. Nagyon fontosnak tartja, hogy a bűncselekmények áldozataira külön és különös figyelmet fordítsunk.

Az elnök hangsúlyozta, hogy egy társadalomnak, közösségnek a fejlettségét, érettségét, felkészültségét az mutatja leginkább, hogy miként tud segítséget és támogatást nyújtani a társadalom nehéz helyzetbe került, adott esetben áldozattá vált tagjainak.

Baranyában az elmúlt évben több mint 2900 regisztrált bűncselekmény vonatkozásában több mint 1700 bűncselekmény áldozatává vált személlyel került kapcsolatba a Pécsi Áldozatsegítő Központ, és nyújtott valamilyen mértékű segítséget és támogatást. A központ komplex szolgáltatást nyújt a rászorultaknak, hiszen mindazon segítéségformák, amelyek egy áldozat számára segítséget jelentenek, rendelkezésükre állnak egy felkészült személyi állománnyal kiegészülve.

A sajtótájékoztatón Panni Andrea rendőralezredes bemutatta a Fókuszban az áldozat elnevezésű programjukat, melynek célja, hogy valamennyi, a rendőr-főkapitánysághoz forduló áldozat megfelelő tájékoztatást kapjon, illetve a másodlagos sértetté válást is szeretnék ezzel megelőzni. Kiemelten fontos céljuk az is, hogy mindenkit elérjenek, és mindenkit összekössenek a megfelelő segítő szervezettel. Legfőbb és legkiemeltebb partnere a kapitányságnak a Pécsi Áldozatsegítő Központ, hiszen a legtöbb és a legjobb segítséget az áldozatok itt kaphatják.

Már tizenöt vármegyében segítenek

Az Igazságügyi Minisztérium elkötelezett az áldozat érdekérvényesítése, az áldozati jogok védelme mellett – mondta beszédében Patai Péter, a Pécsi Áldozatsegítő Központ koordinátora. Ennek köszönhető, hogy az elmúlt két év során megnégyszereződött a hazai áldozatsegítő szolgálat kapacitása. Ezzel kapcsolatban Patai Péter kifejtette, hogy tizenkettő új áldozatsegítő központ és további három áldozatsegítő pont kialakítása valósult meg 2021 óta. Ebből következik, hogy jelenleg hazánkban tizenöt vármegyében érhetők el az áldozatsegítő központok és pontok szolgáltatásai, amelyekben központi szerepet kap az áldozat egyéni szükséglete az egyéni szükségletekhez igazított támogatások biztosítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában