Ötven helyszínen mérték a sebességet

2023.04.21. 13:37

Nem éri meg gyűjteni a rendőrségi előéleti pontokat (Galéria)

Az idei európai sebességmérő akcióhoz ötven baranyai helyszín csatlakozott. Az egyik ilyen a pécsi Magyarürögi út volt, amelyen rendszeresen száguldoznak az autósok.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

A baleseti statisztikák szerint a legtöbb baleset gyorshajtás miatt történik. A rendőrség mindent megtesz azért, hogy a balesetek száma csökkenjen, így nem meglepő, hogy számos helyen mérik a sebességet. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a ROADPOL, kezdeményezéséhez hagyományosan minden évben csatlakozik a magyar rendőrség, így történt ez most is. Az úgynevezett Speedmaratonhoz a rendőrség a lakosok segítségét kérte, hogy melyek azok a helyszínek, ahol sok a száguldozó jármű.

A baranyai lakosok 47 helyszínt javasoltak, melyből kilencet találtak arra alkalmasnak, hogy április 21-én reggel hat órától április 22-én reggel hat óráig a Speedmaratonba bekapcsolják (Baranyában 50 helyszínen mértek). Mint megtudtuk, a beküldött javaslatokat minden esetben megnézték, hogy a közlekedés-biztonsági szempontból indokolt, vagy sem az adott helyszínen a traffipax kihelyezése.

– Egy férfi emailben tett javaslatot, hogy mióta az útburkolatot megcsinálták a Magyarürögi úton, azóta megszaporodtak a gyorshajtások. Ezt mi is tapasztaltuk

 – mondta el lapunknak Kósa Anett őrnagy, a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának megbízott vezetője péntek reggel 10 órakor. 

– Ezen a szakaszon a megengedett sebesség 50 kilométer. Mi fél tíz óta vagyunk kint, és eddig egyetlen egy sebbeségtúllépés sem történt – tette hozzá.
Mint megtudtuk, Baranyában vannak olyan útszakaszok, ahol a rendőrök erőszeretettel mérnek, ezeket már kis túlzással élve, minden sofőr ismeri, és amikor ezen a szakaszon áthalad, akkor lassít, ám ott ahol ritkában vannak kint a rendőrök, ott a járművezetők erőszeretettel repesztenek.

A vétkes sofőrt, ha elcsípik a rendőrök, pénzbüntetéssel és büntetőponttal jutalmazzák. A pontrendszert kormányrendelet határozza meg, hogy a sebességtúllépéshez és más közlekedési kihágáshoz mennyi pont társul. Ha a járművezető eléri a tizennyolcat, akkor elveszíti a vezetői engedélyét, ami miatt utánképzésre kötelezik. A büntetőpontok a kiszabás dátumától három év múlva évülnek el, vagyis ha valaki három éven belül nem követ el más szabálysértése, akkor az lenullázódik, de ha gyűjtögeti, akkor nem. 

Úgy tudjuk, sokan pontgyűjtővé váltak. A napokban egy baranyai férfi rögtön nagyot ugrott előre. A sofőr egy városi útszakaszon több szabálysértést követett el, a megengedett 50 km/h sebesség helyett 143-al száguldozott, illetve két tilos jelzésen is áthaladt. A mutatványáért 24 büntetőpontot és 400 ezer forint közigazgatási bírságot kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában