Csak óvatosan!

2023.05.14. 09:27

A bankok egyesülése kapcsán az adathalászok is új erőre kaptak

Április 30-án egyesült az MKB Bank és a Takarékbank, az egyesült bank május 1-től MBH Bank néven folytatja működését.

bama.hu

Fotó: fizkes

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a pénzintézet felhívja a figyelmet arra, hogy a két bank egyesülése miatt megnőhet az adathalász kísérletek száma! Mindenképpen azt javasolják, hogy csatornáikra kizárólag a bank hivatalos oldalán keresztül lépjenek be, banki adataikat pedig semmilyen körülmények között ne osszák meg másokkal.

Az adathalász kísérletek során leggyakrabban megtévesztő e-mail, telefonhívás vagy SMS segítségével próbálnak a csalók információt kicsalni áldozatuktól, jellemzően felhasználónevet, jelszót, bankkártya adatokat. Amennyiben banki jelszavai és kódjai a csalók birtokába kerülnek, azt felhasználhatják banki tranzakciók kezdeményezéséhez -olvasható az MBH Bank oldalán.

Az MKB Bank és Takarékbank egyesülése kapcsán felhívjuk figyelmét, hogy megnőhet az adathalász kísérletek száma. Az alábbiakban néhány hasznos tanáccsal segítünk Önnek, hogy ne essen áldozatául egy ilyen támadásnak.

  • A bankok soha nem küldenek olyan e-mailt, amely azonnali bejelentkezésre ösztönzi az ügyfeleket vagy sürgős intézkedést követel, például számla vagy elektronikus csatornák zárolása!
  • A bankok sosem kérik arra, hogy telepítsen bármilyen programot vagy alkalmazást (például víruskeresőt) készülékére.
  • A bankok sosem kérik sem elektronikus csatornán, sem telefonos ügyfélszolgálatukon keresztül az ügyfelek bankkártya adatait és internetes banki azonosítóit.

Mit tehet ön a saját biztonsága érdekében?

Soha ne a böngésző keresőjén keresztülkeressen rá a bank oldalára (pl. Google, Bing). Minden esetben Ön írja be a bank internetes címét a böngészőbe.

Ellenőrizze a böngészője címsorában szereplő címet és amennyiben nem „.hu”-ra végződik a cím, azonnal zárja be a böngészőt.

Minden esetben olvassa el a kapott SMS jóváhagyó kódot tartalmazó üzenetet és ellenőrizze, mihez adja meg a jóváhagyását.

Applikációval történő jóváhagyás esetén is mindig ellenőrizze az aláírandó tranzakciót vagy módosítást.

Amennyiben bizonytalana banktól kapott üzeneteket illetően (nem ön indította a tranzakciót vagy applikáció telepítést), azonnal hívja a bank telefonos ügyfélszolgálatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában