Többszörös visszaeső

2023.05.31. 09:19

„Meg foglak ölni, meghalsz!” – bozótvágó késsel támadta meg volt párját és annak családját

A Pécsi Törvényszék 2023. május 30-án egy férfit emberölés bűntettének kísérlete és magánlaksértés bűntette miatt, mint erőszakos többszörös visszaesőt életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

bama.hu (forrás: pécsi törvényszék)

A kép illusztráció

Fotó: guruXOX

A bíróság által megállapított tényállás szerint röviden:

A férfi korábban élettársi kapcsolatban élt a sértett feleségével, azonban a vádlott korábbi elítélése miatti szabadságvesztés büntetése miatt megszakadt, majd szabadulását követően a kapcsolatukat helyreállították, végül a sértett felesége a vádlott magatartása miatt a sértetthez hazaköltözött.

Emiatt 2022. augusztus 9-én a vádlott a tartózkodási helyén magához vett egy szegecselt fa markolattal bíró, 43 cm pengehosszúságú bozótvágó kést, a jelenlévő hozzátartozóival közölte, hogy megöli a sértettet és a feleségét, a volt élttársát, majd távozott.

A vádlott éjszaka, 22:00 óra körüli időben ért a sértett és felesége házához, ahol a sértett egész családja tartózkodott. A  nyitott kiskapun keresztül jutott az ingatlanba, ekkor a kutyák ugatni kezdtek, a sértett kilépett a házból, észlelte a vádlottat, aki kezében bozótvág késsel felé tartott, miközben azt kiabálta, hogy „meg foglak ölni, meghalsz!”.

A sértett visszafutott a házba, becsukta az ajtót és megpróbálta megakadályozni, hogy a vádlott oda bejusson, azonban elesett így a vádlott a házba bejutva rátámadt a sértettre, majd többször a földön fekvő, később, a dulakodás közben felálló sértett nyakára irányuló kaszáló mozdulatokat tett a bozótvágó késsel, de azokat a sértett elhárította úgy, hogy ráfogott a kés pengéjére mindkét kezével és igyekezett eltolni magától a vádlottat. A dulakodás során a sértett a kést végig fogta, a vádlott ennek során a hasa irányába is kaszáló mozdulatokat tett, azonban a sértett ezt is megakadályozta. Eközben sikerült kiszorítania a sértettnek a vádlottat a házból az udvarra, ahol a dulakodás tovább folytatódott, a sértett mindvégig védekezett. A vádlott a dulakodás során folyamatosan a sértett és a családja megölésével fenyegetőzött és állította, hogy ha a sértettet és családját alvó állapotban találja, akkor álmukban öli meg őket. Végül, sikerült a vádlottat lefogni és a kiskapun kiszorítani.

A vádlott ezután visszament a tartózkodási helyére, ahol lecserélte véres ruházatát, a bozótvágó kést elrejtette egy ismerősénél, ahol az éjszakát is töltötte, majd megszökött a rendőri intézkedés elől, azonban 2022. augusztus 11-én elfogták.

A bántalmazás következtében a sértett két kezén súlyosabb, az ínakat is érintő, de testszerte is több vágott felületű sérülést szenvedett.  A sérülések gyógytartama együttesen 3-4 hónap.

A vádlott által megtámadott testtájékra figyelemmel - ha bekövetkezik a nyaki sérülés - akár súlyosabb, halálos eredménnyel járó sérülések kialakulásának lehetősége állt fenn, melynek elmaradása a sértett védekezésének követkeménye.

A bíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be az emberölés kísérletének vádja alóli felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében.

Az ítélet nem jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában