Vigyázat! Átverés lehet

2023.06.02. 10:18

A Magyar Posta nevében küldenek hamis sms-t a csalók - válaszol a rendőrség

Újabb sms-eket küldtek ki ismeretlenek - feltehetően ez a legújabb trükk - a Magyar Posta nevében - tájékoztatták szerkesztőségünket olvasóink, illetve több közösségi csoportban is erre hívják fel a figyelmet.

bama.hu

Fotó: Pheelings media

Ebben arról értesítik az "ügyfeleket", hogy a "Csomagja kézbesítésre vár, kérjük, erősítse meg a vám befizetését", majd egy honlap címét is feltüntetik. Feltehetően, ha a gyanútlan címzett erre kattint, vagy az adatait sikerül megszerezniük a csalóknak, vagy pénzügyi tranzakciót kezdeményeznek. 

A témával kapcsolatban megkerestük a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, akik a következőt mondták el nekünk:

"A rendőrség csak az előtte folyamatban lévő vagy általa lezárt ügyekről ad tájékoztatást, azonban az Önök által leírtak alapján konkrét ügyet nem tudtunk beazonosítani.

Magyarországon mindenkinek alanyi joga, hogy a vélelmezett jogsértést a rendőrség tudomására hozza. A rendőrség valamennyi esetben vizsgálja, hogy annak elbírálása a hatáskörébe tartozik-e. Amennyiben igen, úgy megteszi a szükséges intézkedéseket, alkalmazza a vonatkozó hatályos jogszabályokban rögzített szankciókat. A rendőrség gyakorlata következetes: a vélelmezett jogsértés körülményeinek tisztázásához, illetve az eljárás megindításához a feljelentésnek tartalmaznia kell a feljelentett cselekmény helyét és idejét, az elkövetés körülményeinek leírását, továbbá a bizonyítási eszközök megjelölését, lehetőség szerint azokat eredetben csatolva a feljelentéshez.

Az esetleges jogsértések észlelésével kapcsolatos bejelentés a rendőrségnek minden esetben segítségére szolgál, amelyre a hatóság a rendelkezésre álló adatok ismeretében minden esetben reagál, és megteszi a szükséges intézkedéseket a közbiztonság fenntartása érdekében. A nyomozóhatóság abban az esetben, amikor saját maga észleli a jogsértést, azonnal intézkedik a jogsértés megszüntetésére és az elkövető elfogására."

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában