ajándék

2018.01.07. 20:00

Az égből érkezett Pellérdre a repülő karácsonyi csillag

Több mint ezer kilométert utazott az a lufikkal reptetett óriási karácsonyi csillag, ami egy olaszországi kisvárosból, Mattinatából indult el, és egy pellérdi ház udvarán landolt december huszonhatodikán.

Zsigmond József

Az óriási csillagot a lufikkal édesanyám találta meg december huszonhatodikán a kertünkben, egy fa koronáján – mondta el lapunk megkeresésére Sáminé Kordé Krisztina. – Az embernagyságú, hungarocellből készült csillag piros és fehér lufik segítségével érkezett meg hozzánk.

Üzenetet is hozott

A különös alkotáson olasz nyelvű felirat állt: Buon Natale, ami annyit tesz, hogy boldog karácsonyt. A kedves üdvözlet mellett egy név is díszelgett: Mattinata. Mint a megtalálók számára utóbb kiderült, ez egy olasz kisváros neve.

A család az internet segítségével rövid keresés után meg is találta, hogy kik indították el a csillagot a nem mindennapi útjára. A kertjükben készült fotót meg is osztották a Mattinata Oasis Recreation Klubjának Facebook-oldalán, akik rögtön válaszoltak is rá: Bellissima, azaz „gyönyörű” beírással.

A szép karácsonyi történetről a napokban egy helyi olasz lap is beszámolt. Mint leírták, december tizenkilencedike és huszonharmadika között karácsonyi rendezvényt szervezett a klub a kisvárosban, a gyerekek és felnőttek nagy örömére. A Mikulás lovas kocsival érkezett meg sok-sok ajándékkal. A téren egy karácsonyi piacot is létrehoztak, ahol helyi terméket kóstolhattak meg a lakosok. Két különlegességgel is szolgált a klub tavaly év végén: tündék érkeztek kis vonattal a városba, és egy óriási csillagot is útra indítottak karácsonyi jókívánsággal. Az indulást december huszonharmadikára tervezték, ám a rossz idő miatt elhalasztották. A szerkezet karácsony másnapján, huszonötödikén röppent fel, és valószínűleg az Adrián keresztül, Horvátországon átrepülve érkezett meg, közel ezer kilométer megtétele után, a baranyai kistelepülésre. Az olasz lap is megírta, mekkora örömöt és meglepetést okozott a csillag a magyar családnak.

Akár el is utaznának

Mint Sáminé Kordé Krisztina a Dunántúli Naplónak elmondta, a csillagot a kislányuk, Niki kerti kis házikójában helyezték el, ahol a ház falát díszíti. A család szívesen ellátogatna az olasz kisvárosba, tette hozzá.

A római korban alakult a Puglia régióban található város

Mattinata város Olaszország Puglia régiójában, Foggia megyéjében található. Az első települést a város területén a rómaiak alapították Matinum néven, időszámításunk előtt az első évszázadban. A város többször is elpusztult a kisebb méretű cunamik miatt. A középkor során Monte Sant’Angelóból érkező, elsősorban pásztorok és földművesek telepedtek meg itt. Önállóságát 1954-ben nyerte el. A tavalyi adatok szerint több mint hatezer-hatszáz ember lakja a várost. Nevezetessége egy karsztbarlang és Monte Saraceno, amelyen egy tizedik századbeli szaracén őrtorony romjai találhatóak.

 

Fotó: Sáminé Kordé Krisztina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában