Pécs

2018.01.30. 14:00

Tillai Ernő 60 éve fotózik és közben felépítette a panel Kertvárost

Különleges fotókiállítás nyílik a Széchenyi téri Pécsi Galériában 90 év, 90 ház, 90 fotó címmel. Tillai Ernő életműtárlatában a címből csak a kora, a 90 év passzol, mert az alkotó több ezer fotót és házat készített már, a bemutatón pedig 125 képe kapott helyet.

Mészáros B. Endre

– Életének minden évéből van itt egy fotó?

– Nem ez volt a válogatás célja. Életműtárlat ez, ahol az építész munkám is nyomon követhető. Sajnos a házaim jó részét már lebontották, átalakították, vagy tönkretették. Például a legimpozánsabb szállodámat, Siófokon a Hotel Ezüstpartot most szüntetik meg. Ezer férőhelyes szállodáról van szó, életem egyik fő művéről, melyet most orosz nyugdíjasoknak adnak el szobánként.

– Melyek azok a pécsi házak, amire még büszkén tekint?

– A Konzum Irodaházat mondanám a színes tetőzetével. Aztán említhetném a Matáv-székházat, melynek a tornyait az átkosban még „túlzónak” tartották.

– Mit érez, ha végigmegy Uránvároson vagy Kertvároson a panelházak között?

– Megdobban a szívem, mert 12 ezer panellakás Pécsett az én terveim és irányításom alatt készült el. Egyébként most is Kertvárosban élek, mert meg vagyok azzal elégedve, ami ott született. Persze vannak hibái a panellakásoknak, de ezek elsősorban az akkori előírások miatt. Például azért kicsi a konyhájuk, mert a szocializmusban úgy számoltak, hogy otthon nem kell főzni, úgyis mindenki közétkeztetésben fog ebédelni.

– Mióta fotózik?

– Kereken hatvan éve. Néhány képemmel elnyertem a Nemzetközi Fotóművész Szövetség mesterfényképész díját is, amit csak egy ember kapott még meg az országban.

– Miről szólnak a képei?

– Mindenről. Készítek csendéletet, tájképet, épületfotót és portrékat is. Itt most 37 táblán két-két épületem látható majd, 88 táblán pedig fotográfiák.

– Tervez még, vagy inkább fotózik?

– Már egyiket sem, mert félig megvakultam. Fénykoromban viszont a fotómat is megterveztem. Például a villánykövesdi pincesornál egyszer éjszaka autóztam, és a fényhatások döbbenetes hatással voltak rám. Így hát kitaláltam, hogy egy januári délelőtt, a nap alacsony állásában szembe fényben fogom rögzíteni a pillanatot vörös színszűrővel, hogy fekete környezetben fehér házak jöjjenek elő. Egyébként eredetileg festő szerettem volna lenni, nem is akárkitől tanultam, Hantai Simon volt a mesterem. Ő mondta azt, ha négyszáz akvarellt megfestek, jobb festő leszek. Kipróbáltam, nem jött be, így lettem fotós.

Van utánpótlás a családban

Tillai Ernő 1927-ben született Pécsett. A Széchenyi Gimnáziumban érettségizett, egy évet járt az Erzsébet Tudományegyetemen magyar-olasz-filozófia-művészettörténet szakra, a Műegyetem építész karán végzett 1950-ben. Öt évig tanított az egyetemen, közben a Budai Várnegyed újjáépítésén dolgozott. Ezután a Pécsi Tervező Vállalathoz került, ahol volt főépítész, műteremvezető, igazgató is. Ő építette fél Uránvárost és egész Kertvárost. Özvegy, Zsuzsa lánya (63) a pesti Uránia mozi vezetője volt, Gábor (58) múzeumpedagógus, Tamás fia meghalt. 21 unokája és dédunokája van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!