Sátorhely-Mohács

2018.02.06. 13:00

Felújítják a Mohácsi Nemzeti Emlékhely kopjafáit

Az emlékhely kezelője, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága harminchét sírjelet már tavaly felújíttatott, s a további kopjafák is hamarosan sorra kerülnek.

M.B. (Mohácsi Újság.hu)

A Sátorhely határában található park a 2011-ben elvégzett átfogó felújítása óta egyre több látogatót vonz, évről-évre rendre több mint tízezren keresik fel.

Az emlékhelyen folyamatosan kínálnak látnivalókat: a Vadász György Kossuth-díjas építész által tervezett húsz méter átmérőjű, üvegkupolával fedett, koronát formázó négyszintes létesítmény állandó és ideiglenes kiállításoknak ad helyet, de van benne látogatóközpont, rendezvényterem és információs pont is.

A hét évvel ezelőtti beruházás keretében felújították a sírkertet, íjászpályát és parkolóhelyeket alakítottak ki, valamint 3D-ben is átélhető a csata.

Az emlékhely sajátos hangulatát meghatározzák a kopjafák, s a közelmúltban a 120 művészi alkotás felújítása is időszerűvé vált. A fenntartó, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága közlése szerint 2017 végéig összesen 36 alkotás újult meg: az erdélyi sereget szimbolizáló sírjelek teljesen elkészültek, továbbá a magyar sereget szimbolizáló alkotásokból is néhány.

A kopjafák felújítása a következő években is tovább folytatódik.

További újdonság, hogy az emlékhely területén – a sírkertet övező erdőben – négy táblából álló tanösvényt hoztunk létre. Ezek a csata előzményeivel, valamint következményeivel ismertetik meg a látogatókat.

Az interaktív tanösvény tábláin található játékok segítségével az érdeklődők szórakoztató módon ismerhetik meg a magyarság számára sorsfordító korszakot.

A kormány döntése nyomán az iskolai szervezett csoportos utazás keretében díjmentesen utazhatnak vonattal az országos múzeumok, nemzeti emlékhelyek és műemlékek helyszínére. Ez a lehetőség az érintettek számára adott Mohácsi Nemzeti Emlékhely felkeresése esetében is.

Nagy ünnep volt az Emlékhelyek Napja

Az Emlékhelyek Napja alkalmából tavaly gazdag programsorozattal ünnepeltek a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen. Az egésznapos program keretében történelmi hagyományőrzők tartottak bemutatót, felépítettek egy török és egy magyar katonai tábort. Csatajelenet, tüzérségi bemutató, kézműves foglalkozás gazdagította a programot, török és magyar viseleti elemek, fegyverek, használati eszközök megismerésére is volt lehetőség.

1526 augusztusában, Mohács határában vívtak sorsdöntő csatát a magyar seregek a Szulejmán szultán által vezetett török haddal. E csata tragikus eseményeinek állít emléket az emlékhely, amely 1700 keresztény katona végső nyughelye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!