Almáskeresztúr

2018.02.03. 11:30

Ilyen is lehetséges: ebben a faluban mindenki dolgozik

Baranyában van olyan település, ahol mindenki dolgozik. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat decemberi munkanélküliség statisztikáját böngészve rátaláltunk egy ilyen kis zsákfalura, Almáskeresztúrra.

Zsigmond József

Nem meglepő, ha ezek után autóba ültünk, és meg sem álltunk Almáskeresztúrig, hogy kiderítsük, mi állhat a csoda mögött. A zsákfalu ötven kilométerre található Pécstől, Mozsgó után egy kis úton jutunk be a településre.  A központban négy férfi szorgoskodik, a vízelvezető árkokat tisztítják. Útbaigazítanak minket, elmondják, hogy merre találjuk a polgármesteri hivatalt. Az ajtó nyitva, belépünk. Az asztal mellett lelkesen ír valamit a polgármester. Elmondjuk, miért jöttünk, és már meg is kapjuk a választ a kérdésünkre.

– A közmunkának köszönhető, hogy nincs munkanélküliség. Ez egy kis zsákfalu, nem könnyű munkát találni a környéken – meséli Veriga Lajos polgármester. – A buszközlekedés jó, hat járat indul és érkezik, plusz a gyerekeket is iskolabusz viszi.

Tavaly tizenegy közmunkás volt, idén kilenc – két embernek sikerült elhelyezkedni. Az aktív korosztály tagjai közül sokan Szigetvárra vagy Pécsre járnak dolgozni.

A hetvennyolc lelket számláló településen főleg idősek élnek. Mint megtudtuk, külföldiek is érkeztek a kilencvenes években – belgák, svájciak, németek, közülük sokan maradtak is. Egy svájci-német állampolgárságú házaspár a farmjukon kecskéket nevelnek, különleges sajtokat készítenek. Más családok is foglalkoznak állattartással a településen, szürke szarvasmarhát, hízó marhát, birkát tartanak.

Összefutottunk Marika nénivel, Steiger Antalnéval.

– Lali, a polgármester a szívén viseli a falu sorsát. Nem érdekből csinálja, sokat köszönhetünk neki – mondja a hetven éves Marika néni.

Elköszönünk tőle, indulunk vissza Pécsre. Boldogabban, mint ahogy jöttünk.

Kozármisleny a legjobban teljesítő város

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat decemberi adatai szerint több mint tizenháromezer álláskereső van nyilvántartva a megyében, közülük háromezren már hosszabb ideje keresnek munkát. Vannak olyan települések, ahol csak egy embernek nincs munkája, ilyen Kisdér, Pécsbagota, Szárász, Udvar. A városok közül a legjobban Kozármisleny teljesít, itt 2,16 százalékos a munkanélküliség, míg Pécsen ez 3,37 százalék. A legrosszabb mutatóval Siklós (8,27%) és Mágocs (7,24) rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!