Bóly

2018.02.09. 20:00

Közkedvelt vegyeskart, művészeti iskolát és kultúrcsaládot vezet

Létezik egy bólyi család, amelyben az édesapa egy legendás helyi rockbandában gitározott, a két fiú pedig a rockélet jelenlegi kiválósága. Az édesanyát, Bagányné Máthé Márta karnagyot most azért jutalmazták, mert a Bólyi Vegyeskarral nemzetközi szinten folyamatosan szép sikereket ér el.

Mészáros B. Endre

– Hány éve karnagy?

– Tavaly múlt harminc éve, hogy a Bólyi Vegyeskart vezetem, s mellette az általános iskolának is karnagya voltam,  továbbá én alapítottam, majd másfél évtizeden át dirigáltam az idősotthon énekkarát, ám utóbbi két együttest továbbadtam, amikor 2010-től  az alapfokú művészeti iskola vezetője lettem, és nem fért már bele ennyi feladat az időmbe.

– Igaz, hogy egy nagy kultúrcsaládot alkotnak?

– Van benne valami. Bólyba 1986-ban friss diplomás tanárokként érkeztünk, és a férjem később az igen népszerű Lady Jane együttesnek volt a szólógitárosa, én pedig a kóruséletben igyekeztem valami újat hozni. A nagyfiúnk most viszi tovább az apai zenei örökséget, gitározik az Alpaca Beatben, a kisebb pedig dobos a Kisestiben a Bojában és az OTV-ben, a helyben igen kedvelt OsztályTársak Voltunk együttesben, továbbá tanítja is a hangszerét, mi több, a lányunk is jól énekel és zongorázik.

– Gondolom az ön érkezését megelőzően volt már itt kórusélet?

– Olyannyira, hogy a vegyeskar őse, egy férfi dalárda, a XIX. század végén alakult. Több alkalommal is megújult, én pedig 1986 óta vezetem a társaságot.

– Arról híres a Bólyi Vegyeskar, hogy Ausztriától Olaszországon át Skandináviáig mindenütt ragyogó kapcsolatai vannak külföldi kórusokkal. Mi a titkuk?

– Benne van az is, hogy a polgármesterünk tagja az együttesnek, így a testvértelepülésekhez nyitottabb az út. Mindemellett egy osztrák vadászkarral kezdődött a jó viszony, és az ő ismeretségeik révén léptünk mi is tovább, aztán kiépítettünk új vonalakat is. Arról szól ez, hogy meghívunk Bólyba egy-egy külföldi együttest vendégségbe, szó szerint, mert családoknál laknak ilyenkor az énekesek, aztán hasonló csereutak révén lépünk fel mi is az ő településükön. Sokat lendít ezekben az ügyletekben, hogy nálunk szép számmal vannak német ajkú énekesek, így nincs gond a kapcsolatépítéssel.

– Milyen összetételű az énekkar?

– Szó szerint vegyes. Két tucatnyi aktív taggal, van 16 és 82 éves énekesünk is, és annyiféle foglalkozású, hogy inkább nem sorolnám fel.

– Igaz, hogy ezt a díjat egy kicsit a zeneoktatási tevékenységéért is kapta?

– Hát ez is szerepel az indoklásban. Tény, hogy ének-zenével kezdtem a tanítást, majd szolfézstanár lettem, a közel kétszáz diákkal foglalkozó Bólyi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményegység-vezetőjeként pedig alaposan kiszélesedett a munkaköröm, mert itt már képzőművészetet is oktatunk, sőt Szederkényben is van kihelyezett tagozatunk.

Szolfézs és ének​

Bagányné Máthé Márta 1964-ben született Csongrádon. A szegedi Tömörkény István Gimnáziumban érettségizett, a JPTE Tanárképző Karán diplomázott ének-népművelés szakon. Másoddiplomáját az ELTE-n szerezte, szolfézs szakon. A Bólyi Vegyeskarnak megjelent kazettája és CD-je is, valamint elnyerték a megyei Kórus és Zeneszövetség nívódíját. A nagyobb fiuk, Márton (28) a Közszolgálati Egyetemen dolgozik, a kisebbik Attila (26) dobtanár. A férje, Bagány Péter a Villányi Szakközépiskolában, a lányuk, Lilla (30) a Gandhi Gimnáziumban tanít magyar-történelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában