Pécs

2018.02.14. 11:30

Rendbe tették a Barbakán környékét is

A növények élettartamának növelését szolgálják a metszési, ápolási munkák.

Wald Kata

Metszési munkák zajlottak a Barbakán környékén – többen sérelmezték, hogy virágzó növényeket is megritkítanak: sárga virágot adó bokrokat például, amit sokan aranyesőnek gondolnak.

A Biokom Nkft. tájékoztatása szerint téli jázmin, amit megmetszettek, ami korai téli virágzású örökzöld, és sokan keverik össze az aranycserjével, vagy aranyesővel. A metszési munkák jelenleg is zajlanak városszerte, fontos tudni, hogy közterületen több szempontot kell mérlegelni, mint egy kiskertben – tették hozzá.

A kiskert tulajdonosa akár nyáron is levághat egy-egy rossz helyen lévő ágat, vagy tartogathat saját felelősségre megkérdőjelezhető állékonyságúakat a fán. Közterületeken viszont, főleg forgalmas utak, járdák fölött, vagy parkolók esetében nem szabad fölösleges kockázatot vállalni.

Csak olyan egyedek, illetve ágak maradhatnak, melyek stabilitásában teljesen biztosak a szakemberek – ezt helyi rendelet is előírja. Mindemellett ökológiai, esztétikai, környezetvédelmi, forgalomtechnikai, és közbiztonsági szempontokat is figyelembe kell venniük a szakembereknek, miközben a költséghatékonyságról és a rendelkezésre álló időről sem szabad megfeledkezniük.

Hiába szeretnék például az összes tavaszi virágzású cserjét májusban, júniusban, a virágzást követően metszeni – akkor már minden energiát a kaszálási, fűnyírási és virágosítási munkákra kell fordítani. A Biokom hangsúlyozza, az ápolási munkák a növények élettartamának meghosszabbítását célozzák, azt esetenként egy erős visszavágással történő ifjító metszés évtizedekkel is megnövelheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában