Siklós

2018.03.07. 14:00

Az Apró Paták élén lovagol

Nem akármilyen teljesítmény, ha egy kisváros sportegyesülete több mint kétszáz embert rendszeresen megmozgat, s mindezt olyan területeken, mint a lovaglás, fúvócsövezés, íjászat. Az Apró Paták Lovas Sportegyesületről van szó, mely egyre bővül – tudtuk meg az elnök Bohár Ervintől.

Mészáros B. Endre

– Miként jön létre egy ilyen természetközeli egyesület?

– Póniszakosztályt vezettem a Tenkes Lovasklubban és amikor az együttes darabokra hullott, a szülők kapacitáltak, hogy alapítsunk új egyesületet. Ez 16 éve történt, de nem sokkal később már elindítottuk a felnőtt szakágat is túra- és távlovaglásban, díjugratásban, sőt olykor fogathajtónk is akad. Aztán idővel a gyalogos íjászat is bekapcsolódott, tradícionális, olimpiai és vadász reflex kategóriákban, mi több, vannak csigás íjászaink is, továbbá a fúvócsövezés is beindult.

– Mindezt kizárólag Siklóson?

– A vonzáskörzetünk a Mo­hács–Pécs–Kémes vonaltól a határig terjed és ebben a térségben több helyen is működnek lovas szakköreink. Siklós a székhelyünk, de például íjász- pályánk és alszakosztályaink működnek Pécsett, Magyarbólyban, sőt a horvátországi Bellyén is. Továbbá az említetteken túl egyre népszerűbb a hagyományőrző csoportunk, ahol a honfoglalást és a török kort idézik meg kézműveseink, harcosaink.

– Mit jelent megyei szinten versenyszerűen íjászkodni?

– Minden évben szervezünk hat versenyt, melynek fele a Baranya Íjásza vetélkedés része. Másrészt most felkértek bennünket egy történelmi kvalifikációs íjászversenyre, melyet a vár körül rendezünk meg május 19-én. Idén ugyanis Magyarország rendezi a világbajnokságot, s ide juthatnak el az itteni legjobbak. A nézőknek is fantasztikus látvány lesz, amint történelmi témájú célpontokra mozgó talajról lőnek rá korhű ruhákba öltözött versenyzők.

– Kikből áll a tagság?

– Amatőr sportolókból, de azért akadnak kiemelkedő eredményeink, Baranya Íjásza például két éve a mi emberünk lett.

– Az elnök csak irányít?

– Lovasként a mai napig edzésben vagyok. Aztán megszerveztem az íjászszakosztályt, s ott kezdettől versenyzek. Fúvócsövezek is, valamint fellépek a hagyományőrző rendezvényeken.

– Mit szól ehhez a család?

– A feleségem történészként ugyancsak örömmel besegít, a gyerekeimnek pedig kötelezően választható volt az egyesület valamelyik sportága.

– Igaz, hogy civilben is sokat foglalkozik állatokkal?

– Állattenyésztő családban nőttem fel, főállásban pedig egy olyan cég üzemvezetője vagyok, ahol kutyaszalámikat gyártunk. Emellett van egy saját vállalkozásom is, mely hobbiállatoknak alomanyagokat és különböző magkeverékeket készít.

– Mit csinál kikapcsolódásként,  ha nem versenyez, vagy versenyt szervez?

– A hagyományörző programokra szereplőként készülni külön élvezet. Emellett eljárok időnként a fiaimmal horgászni.

Van 12 szakmája

Bohár Ervin 1982-ben született Pécsett. Siklóson és Mattyon nőtt fel,  Kaposváron érettségizett a mezőgazdasági szakközépiskolában, valamint a lovasakadémián szerzett különböző lovakkal kapcsolatos képesítéseket. Pécsett az Egészségügyi Főiskolán egészségtan tanári szakon végzett, s mintegy tucatnyi szakmája van a méhésztől a falusi turizmuson, a sportrekreátoron át a nehézgépkezelőig. Felesége Heller Tünde magyar-történelem szakos tanárnő, a siklósi Batthány Kázmér Általános Iskola igazgatóhelyettese. Két fiuk van, Ádám 9, András 11 esztendős.

Ezek is érdekelhetik