programok

2018.03.10. 20:00

Egyedi élményeket tartogatnak a felfedezőtúrák a barlangokban

Rendhagyó programokkal népszerűsítik márciusban a megyében található barlangokat. A Duna-Dráva Nemzeti Park különlegességekkel is készült.

Jeki Gabriella

Igazi élményeket tartogató, különleges barlangi programokat hirdetett meg márciusra a Duna-Dráva Nemzeti Park. Most zajlik ugyanis a barlangok hónapja névre keresztelt, országos kampány. Az országban jelenleg tíz nemzeti park igazgatóságot jegyeznek, és ezek közül öt területén találhatóak barlangok. Baranya abban a szerencsés helyzetben van, hogy a megye több pontján elhelyezkedő barlangjai egyedi lehetőségeket nyújtanak a látogatóknak. Ráadásul most még néhány új perspektívát is kínálnak.

Kalandra csábítanak

A Magyar Nemzeti Parkok márciusban hazánk látogatható barlangjait kívánják megismertetni a föld alatti túrák iránt érdeklődőkkel. A Barlangoljunk! kampány célja az ország különleges barlangjainak bemutatása, illetve népszerűsítése. A hónap során az érintett nemzeti park igazgatóságok, köztük a Duna-Dráva Nemzeti Park, különleges barlangi programokkal, kapcsolódó rendezvényekkel és jelentős kedvezményekkel várják a látogatókat. Márciusban így mind a kiépített, és ezáltal kényelmesen bejárható, világító testekkel és korlátokkal ellátott barlangok, mind pedig a kissé kiépítetlen, úgynevezett kalandturisztikai barlangok megismerésére is különleges lehetőségeket biztosítanak.

Gyerekzsivaj hallatszott

A barlangok hónapja március 3-án egy Manótúrával indult a megyében, melynek az Abaligeti-barlang adott helyet. Az óvodás, kisiskolás gyermekek a mesés elemekkel átszőtt barlangtúrán Moszanka és Pipisztrella segítségével ismerhették meg a barlangok keletkezését, a föld alatti rejtett élővilágot. A barlangi denevér mutatta be a városi manónak lakóhelyének titkait, így a gyerekek megtudhatták, hogy mi mindenre érdemes odafigyelni, amikor a barlangokban járunk. A népszerű túra számos, rejtett információt is magába foglalt, többek közt a cseppkövekről, a barlangi patakról, a bent tapasztalt hőmérsékletekről, de arról is, hogy mire érdemes odafigyelni, ha ilyen természeti képződményben járunk.

Fókuszban a denevérek

A nemzeti park jóvoltából az Abaligeti-barlangba március 15-én, 16-án, 17-én és 18-án belépőjegyet váltók a fenti napokon a jegy felmutatásával a nyitvatartási időben ingyenesen látogathatják meg a pécsi Pintér-kert Arborétumot. Ráadásul 24-én egy igazi Denevérkalandot is kínálnak. A résztvevők egy játékos tárlatvezetés és foglalkozás keretében ismerhetik meg a denevérek titokzatosnak tűnő világát. Kiderül, hogy miért fontos a bőregereknek a téli álom, hol laknak, vagy az, hogy milyen helyeken húzzák meg magukat. Ezután posztóból és kartonpapírból készül egy denevérkabala is. Az ismeretszerzés után a látogatók egy élményt adó kirándulást tehetnek a Denevér tanösvényen. A program térítésmentes, de előzetes bejelentkezéshez kötött.

A nyitvatartás igazodik az igényekhez

A Duna-Dráva Nemzeti Park területén található barlangok folyamatosan népszerűek a látogatók körében. Komlós Attila marketing és kommunikációs menedzser elmondta: kiugróan sok turista érkezik a barlangokhoz májusban, melynek nagy részét az osztálykirándulások során idelátogató diákok teszik ki, de nyaranta számos orfűi nyaraló veszi célba az Abaligeti-barlangot. Ehhez igazodik az október közepétől a téli időszak végéig rövidebb, a tavasztól hosszabb nyitvatartási rend. És aki már ellátogat Abaligetre, az nagy valószínűséggel szintén betér a barlang melletti Denevérmúzeumba. A szakember hozzátette: a barlangok bemutatása fontos eszköz e sérülékeny természeti értékek megőrzésében.

Egészségmegőrző látogatások

A tematikus hónap célja, hogy odafigyeljünk a barlangokra, mert azok szokatlan, különleges látványosságot kínálnak, télen-nyáron viszonylag állandó hőmérsékletet nyújtanak és itt találhatók körülöttünk. Komlós Attila elmondta: régóta ismert az Abaligeti-barlang gyógyhatása, és ma már egyfajta egészségmegőrző látogatást is választhatunk, melyhez csupán egy orvosi igazolás szükséges, és a hatás többszörösen bizonyított. Emellett nem elhanyagolható a barlangok esztétikai élménye a változatos méretű és formájú cseppkövekkel. Ráadásul az orfűi mészégető barlang egyfajta kalandtúrát is kínál: nagy élményt és kisebb expedíciót jelent egy szakképzett barlangi túravezetővel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában