fodrászképzés

2018.03.08. 09:33

Halad a korral a stúdióban

Jójártné Szeibert Natália, a siklósi fodrászstúdió tulajdonosa a Baranya Megyei Üzleti Estélyén vehette át a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elismerését, a Siklósi Szakképzési Díjat.

Zs. K.

– Gratulálok az elismeréshez. Mióta foglalkozik a tanulók képzésével?

– Két évvel ezelőtt úgy alakult, hogy a siklósi szakképző iskolával, azaz a Pécsi Szakképzési Centrum Garai Miklós Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájával közösen elindíthattam a fodrászképzést. A kezdeményezésemre indították el a szakot, a tanulók a gyakorlati oktatást a siklósi tanulóstúdióban szerezhetik meg.

– Ma mindenhonnan azt halljuk, hogy kevés a munkaerő. Önt is ez ösztönözte a képzés elindítására?

– Igazság szerint nem, tulajdonképpen a szakma szeretete miatt kezdeményeztem a tanulóképzést. Hesz János példakép volt mindannyiunk számára, az általa képviselt értékeket fenn kell tartanunk és olyan értékeket átadnunk a fiataloknak, amelyek jó szakemberré teszik őket, emellett pedig nem utolsósorban fontos az is, hogy bárhol hasznosítható legyen a megszerzett tudásuk.

– Kapnak állást a végzett fodrászok, vagy saját szalon nyitásában kell gondolkodniuk?

– Szerencsére minden tanuló el tudott helyezkedni. Ma már a wellness-szállodáknak alkalmazniuk kell fodrászt, ezért nincs gondjuk az elhelyezkedéssel a végzett fodrászoknak. Az érettségire épülő képzés egyébként az elméleti tudás megszerzése mellett a gyakorlatra helyezi a hangsúlyt, a tanulók hat napot töltenek a szalonban, majd négyet az iskolában, hétvégi szünetekkel, természetesen.

– Hogyan tud egyszerre ennyi tanulót foglalkoztatni?

– Kihasználjuk az egyébként rendkívül hasznos interneten keresztül történő képzés lehetőségeit. Ez több szempontból is kedvez nekünk. Egyrészt a legújabb technikák elsajátításában jobban segít, ha a tanulók látják és le tudják másolni a mozdulatokat, másrészt pedig így egyszerre többen végzik el a feladatokat a próbafejeken, időt is spórolunk ezzel magunknak. Haladunk a korral, mind a technikákat, mind a tanulási módszertant illetően. Ez megkönnyíti azt is, hogy ha egy vendég kép alapján szeretne elkészítteni egy frizurát, akkor ez egyáltalán ne okozzon gondot.

– Úgy tudtam, hogy ezt nem szeretik a fodrászok...

– Ez nem így van, ma a kuncsaftok többsége kép alapján választ magának frizurát, ebben nincs semmi meglepő. A fodrászversenyeken, amelyeken egyébként nagyon kiemelkedő eredménnyel vesznek részt a tanulóink, így kell dolgozni. Szerencsére a tanulók nagyon jól elsajátítják a szakma újdonságait, ezért is büszke vagyok rájuk.

Versenyeken zsűrizik a mesterfodrász

Jójártné Szeibert Natália 1992-ben nyitotta meg önálló üzletét, 1995-ben lett szakmája mestere. Két évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy újra induljon fodrászképzés Siklóson, melyre a szakiskola fogadókészséget is mutatott. Közös munkájuk eredményeként 2016-ban elindulhatott a kétéves, érettségire épülő képzés 16 tanulóval.  A díjazott versenyeken zsűrizik és szakmai fejlődése érdekében folyamatosan továbbképzéseken, újdonságokat bemutató konferenciákon vesz részt.

Ezek is érdekelhetik