Bicsérd–Szabadszentkirály

2018.03.16. 17:30

Összehozzák őket a közös programok

Több település összefogásával indult március elsején egy közös program, amely a közösségi élet hajtómotorját jelképező kultúra és közművelődés köré szerveződik.

Jeki Gabriella

Felveszik a harcot a járásban nagy számban tapasztalható munkanélküliséggel, rendezvényekkel és programokkal segítik a szabadidő hasznos eltöltését, erősítik a helyi közösségeket, de feloldanák a generációk közti esetleges feszültségeket is. Szabadszentkirály gesztorságával most tíz település (Bicsérd, Gerde, Gyöngyfa, Királyegyháza, Pécsbagota, Sumony, Szentdénes, Velény, Zók) közösen adott be egy pályázatot, amely a helyi identitás megőrzésével szervezi egybe a közösségeket. A nyertes elképzelés megvalósítása március elsején indulhatott.

– A közösségi élet egyik legfontosabb hajtómotorja a kultúra és a közművelődés, és e köré csoportosul számos lehetőség – mondta Vér József bicsérdi polgármester. – Ez a pályázat pont ilyen lehetőséget ad a térségnek, hogy az itt élők ne csupán nézők, hanem a térségi élet aktív szereplői legyenek.

A projekt célcsoportját a konzorciumban lévő települések lakossága jelenti, ezen belül a hátrányos helyzetű aktív korúak (18-59 évesek), a fiatalkorúak (14-18 évesek) és az idősebb korcsoport (60 év felettiek).

– Reményeink szerint a hátrányos helyzetű célcsoportok számára jelentősen javul az önérdek-érvényesítés, és a lakosság munkaerőpiaci pozíciója – tette hozzá a polgármester. – A fiatalabb és idősebb korcsoport számára biztosított programok lokális szinten segítik a szabadidő hasznos eltöltését, a kortárs közösségek megerősödését. A nagyobb rendezvényekkel hozzájárulunk a települések kulturális bázisának bővüléséhez és erősödéséhez.

A települések szerint ugyanis fontos a közösségi motiváció megteremtése és annak hosszú távú fenntartása. Ezért is reflektálnak az igényekre, az egyes célcsoportok életkori sajátosságainak, érdeklődésének figyelembevételével.

Több módszerrel oldják a feszültséget

A program segítségével javul a közszolgáltatáshoz való hozzáférés, és csökken a térségre jellemző szakemberhiány, többek közt logopédus, gyógytornász, és pszichológus foglalkoztatásával. A települések hosszú távú célkitűzése a lakosságmegtartó erejük növelése. Ehhez több tevékenységet is megvalósítanak, például népszerűsítik a szakemberhiány leküzdését, felmérik az egyéni kompetenciákat, foglalkozási szocializációs tréninget tartanak, felkészítenek az állásinterjúkra, de elterjesztik például a tudatos pénzügyi szemléletet is a lakosság körében. Mentorok segítenek majd három évig a beilleszkedésben és a képességek fejlesztésében, miközben megfelelő motivációt biztosítanak az embereknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!