Kémes

2018.03.04. 17:30

Otthon van vendégvárásban

Elismerésben részesítette a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a Bőköz Fesztivál szervezőit. Az ormánsági hagyományőrző rendezvényt Kémes, Szaporca és Tésenfa közösen rendezi. A Siklósi Idegenforgalmi Díjat Szolykóné Pfeifer Gabriella, Kémes polgármestere vette át a Baranya Megyei Üzleti Estélyen.

– Hogyan indult a fesztivál?

– A fesztivál megszervezése egy lehetőség volt számunkra, mi pedig örömmel vállaltuk a feladatot, hiszen túl szerettünk volna nőni azokon a feladatainkon, hogy a falunapokat megszervezzük. A támogatóink is egyetértettek abban, hogy a turizmusra kell építeni és olyat alkotni, amely az Ős-Dráva Programba beépíthető, amellyel a látogatóközpont nívóját és vendégeinek számát növelni tudjuk. Ehhez kaptunk támogatást politikai oldalról, illetve Márta István, a Kapolcsi Művészetek Völgye Fesztivál elindítója a szakmai segítséget nyújtotta rendezvényünk megvalósításához.

– Mi a célja a rendezvénynek?

– A kezdetekkor is az az elképzelés volt, hogy olyan hagyományőrző rendezvényt szervezzünk, amely hangulatában is más a környező fesztiválokéhoz. A Kapolcsi Művészetek Völgyét vettük alapul, de mindenképpen az ormánsági sajátosságokat, a helyi különlegességeket szerettük volna kiemelni és megmutatni a közönségnek. Úgy gondolom, hogy többnyire ez meg is valósult. A természet adott, csodálatos tájegységünk van, ezeket a lehetőségeket kell kihasználni. Nyilván az Ormánságot fel kell éleszteni, leginkább kultúrájában.

– Az elismerés egyértelmű visszajelzés, de gondolom új lendületet is ad a továbbiakra...

– Így van, pozitív visszajelzéseket kaptunk a fesztiválról és ez bizakodásra adhat okot, ugyanakkor van néhány olyan észrevétel, amelyen javítanunk kell. Hangsúlyosabb figyelmet kell fordítanunk a marketingre, amely ugyan az előző évben már jobban sikerült, mint az első alkalommal, de még mindig lehetne hatékonyabbá tenni a hirdetést, hogy többekhez eljusson a Bőköz Fesztivál híre.

– Gyakorlati oldalról hogyan történik a szervezés?

– Tavaly 24 millió forintból valósult meg a fesztivál, melynek túlnyomó része pályázati forrás. A Nemzeti Kulturális Alapon keresztül a Magyar Fesztiválszövetség, illetve a Földművelésügyi Minisztérium is támogatta a rendezvényt. Kémes, Szaporca és Tésenfa közösen vesz részt a szervezésben, illetve a három önkormányzat anyagiakkal is támogatja a megvalósítást, az előkészületekben is segítenek a helyiek. Sajnos a lakosságot még nem sikerült annyira bevonnunk ebbe, hogy kinyissák az udvaraikat, pedig ez lenne az egyik fontos célja ennek, hogy legyenek nyitottak a helyiek.

Már tervezik az idei programokat

A Kémes, Szaporca és Tésenfa települések által szervezett Bőköz Fesztivál idén augusztus 23-tól 26-ig várja a látogatókat. Valójában a harmadik alkalommal, de a nulladik év miatt másodszorra hívják életre az ormánsági hagyományokat. A rendezvény több mint 25 helyszínen 70 programmal várja az érdeklődőket. Az idei fellépők névsorát is megtervezték már. Tavaly nagy sikere volt a színházi előadásoknak, illetve Boban Markovic koncert is tömegeket vonzott a nagyszínpad köré.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában