magyarszék

2018.03.08. 13:08

A szemét elégetése is téma idén a kistelepülésen

A környezet és az egészség védelme érdekében felhívással fordult lakóihoz Magyarszék önkormányzata.

N. L.

A hulladékok megfelelő kezelése mellett arra is hangsúlyt fektetnek az interneten is közzétett felhívásban, hogy a vegyes tüzelésű kazánokban, kandallókban csak megfelelő tüzelőanyagot szabad használni. Mivel sokan a háztartási hulladék eltüntetésére is ezt a módszert választják, az önkormányzat arra hívta fel a figyelmet, hogy a nem oda való anyagok, például műanyag, ruhanemű vagy hulladék égetése szigorúan tilos. A katasztrófavédelem munkatársai által végzett hatósági kéményvizsgálat során amennyiben veszélyes anyagot mutatnak ki, a tulajdonos a környezet károsítása miatt kiszabott bírság mellett arra is számíthat, hogy a teljes kéményrendszert újraépíttethetik.

A szabadban sem szabad bármit elégetni, és ennek idejére is szabályokat fektettek le. Avart és kerti hulladékot a község belterületén januártól áprilisig és szeptembertől decemberig lehet eltüzelni minden hónap első és harmadik péntekén, 8-17 óra között, de csak szélmentes időben. Az előre kiadott időpontokat az országos és helyi tűzgyújtási tilalmi időszakok ugyanakkor felülírják. A szabályok betartását a közterület-felügyelet és esetenként a katasztrófavédelem ellenőrzi.

Az önkormányzat arra is igyekszik figyelmet irányítani, hogy a belterületi ingatlanokon a kerti sütés, bográcsozás, grillezés időpontjait is célszerű úgy megválasztani, hogy az másokat ne zavarjon és főleg ne veszélyeztesse a biztonságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!