beruházás

2018.04.12. 14:00

Még idén elkészülhet az új út a Rókusdombon

Egy új, a belváros és a Mecsek-oldal között futó összekötő út megépítése indul el hamarosan Pécsett.

Zsigmond József

A Petőfi Sándor utca és a Kodály Zoltán utca körforgalmi találkozása és a Bálicsi út között megépítendő új út négyszáz millió forintból valósul meg.

Egy felmérés szerint e városrészben komoly a gépjárműállomány: míg a hazai átlag háromszáz autó ezer főre vetítve, a Mecsek-oldalban a nyugat-európai szinten van mindez, azaz minden ezer emberre ötszáz-hatszáz autó jut. Ez a tény is rámutat arra – emelte ki megkeresésünkre a pécsi városháza sajtóosztálya –, hogy a forgalmi fejlesztésekre szükség van.

A munkaterületet már átadták, ezt követően az első hónapokban a nyomvonal kijelölése történik meg a közműkiváltásokkal. Amennyiben az időjárás engedi, már tavasz végén elindulhat a tényleges útépítés, mely várhatóan őszig tart.

Az új út mindkét oldalán végig járda fut majd, felette közvilágítás épül ki, a csapadékot pedig zárt rendszerben vezetik el róla. Az új útszakaszon két helyen lesz gyalogátkelőhely: egy a körforgalom északi ágában, egy pedig a Damjanich utca kereszteződésénél. Az út a személygépkocsi-forgalom számára lesz optimalizálva, jelenlegi tervek szerint a közösségi közlekedést nem érinti. A 37-es járat továbbra is az Édesanyák útját érintve fog Donátusba felmenni.

A Pollack strandot nem érinti jelentősen a projekt. A medence marad a régi helyén, ellenben az attól déli irányban található röplabdapályát áthelyezik, melyet a strand egy másik részén alakítanak ki. A pontos helyszínről az önkormányzat a Pécsi Tudományegyetemmel egyeztetett.

A beruházás továbbá érinti a Rókusdombon létesült és sokak által igen kedvelt kutyafuttatót, amely egy másik, a jelenlegihez közel eső részén kap majd helyet.

Jelenleg a beruházást megelőző és a beruházásnál lényegesen nagyobb területet érintő közműkiváltások kijelölési munkái indultak meg. Ezek több héten át tartó víz, távfűtés, villamos és gyengeáramú hálózati elemeket érintő megelőző beavatkozások, írta válaszában a városháza sajtóosztálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!