politika

2018.04.20. 14:48

Mellár egyetért: LMP-sektől és jobbikostól jött a voksai fele

Az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) elnöke, Kővári János úgy fogalmazott a csütörtöki közgyűlésen a választási eredményeket értékelve, hogy a függetlenként indult Mellár Tamásra szavazók mintegy fele jobbikos és LMP-s volt. Mellár Tamás ugyanígy látja, s szerinte ebben semmi meglepő nincs erre, is számított.

M. B.

Legalábbis első hallásra meglepő kijelentést tett az ÖPE elnöke csütörtökön: Kővári János a pécsi választási eredményeket értékelve a függetlenként, de tíz párt támogatását élvező Mellár Tamás győzelméről szólva azt mondta, „a baloldal ne vegye magára ezt a sikert, mert a rá szavazóknak több mint a fele jobbikos és LMP-s szimpatizáns volt„.

Pénteken megkérdeztük Kővári Jánost, mire alapozza álláspontját. A politikus kifejtette, elemezték a baranyai 1-es választókerület pécsi szavazóköreiben született eredményeket. Ennek végeztével többek között arra jutottak, hogy az LMP és a Jobbik országos listájára jóval többen voksoltak, mint a szóban forgó pártok egyéni indulóira.

Ebből vonták le az a következtetést, hogy az LMP és a Jobbik szimpatizánsai listán saját pártjukra, egyéniben ellenben nem a pártjuk által indított jelöltre, hanem Mellár Tamásra szavaztak.

Mellár Tamás érdeklődésünkre azt mondta, maga is elemezte a pécsi eredményeket, s hasonló következtetésre jutott.

- Ebben semmi meglepő nincs, erre is számítottam. Az ellenzéki pártoknak nem volt annyi eszük, hogy visszalépjenek, de a választóknak igen, s visszaléptették őket a javamra. Azért sem lep meg, hogy jobboldali érzelműek is rám szavaztak, mert konzervatív, keresztény ember vagyok.

Azt, hogy az LMP-s és jobbikos voksolók jelentős része feltehetően valóban átszavazott, alátámasztja néhány, találomra kiválasztott pécsi szavazókör eredménye is.

A Felsővámház utcában működött 29-es számúban például az LMP listájára 62-szavaztak, a párt jelöltjére, Keresztes Lórántra viszont csak 38-an. Ugyanitt a Jobbik listájára 101-en, Fogarasi Gáborra 66-an.

A Jókai utcában, az 52-es szavazókörben az LMP listájára 698-en voksoltak, Keresztesre 246-an, a Jobbik listája 690 szavazatot kapott, Fogarasi 466ot.

A Jurisics utcában az LMP listára 48 voks érkezett, Keresztesre 17, a Jobbik listájára 68-an, míg Fogarasira 40-en szavaztak.

A listás és az egyéni jelöltre leadott voksok közötti feltűnő különbség minden bizonnyal azt jelzi, hogy ezeknek a szavazatoknak a jó része Mellár Tamáshoz vándorolhatott. Ha számításba vesszük azt is, hogy a DK és az MSZP-P nem is indított önálló jelöltet Mellár körzetében, így a listájukra szavazók is feltehetően Mellár Tamást támogatták egyéniben, nem túlzás azt állítani, hogy ebben a baranyai választókerületben összeállt az ellenzéki horrorkoalíció, a baloldal és a Jobbik összefogásával.

Nem lesz királycsináló

Mellár Tamástól megkérdeztük, van-e alapja annak a szóbeszédnek, hogy a pécsi polgármesteri címért is harcba száll majd jövőre – határozattan cáfolta. Azt mondta, mintegy 22 ezer embertől arra kapott felhatalmazás, hogy az Országgyűlésben képviselje őket, s ezt is fogja tenni. Hozzátette, hogy szeretné, ha független jelölt is indulna a polgármesteri posztért, de jelöltje nincs, s nem is akar királycsináló lenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!