Startmunka

2018.04.22. 07:00

Mindent helyben próbálnak megteremteni Kásádon

A próbaüzemek után hamarosan már működhet a településen a csomagoló üzem, amely a Startmunka keretében indult.

Zsíros Krisztina

– Tavaly előtt még 40 ember dolgozott a Startmunka programban, mára 25-en maradtak, szerencsére a többi falubeli el tudott helyezkedni a munkaerőpiacon

– mondta Bosnyák Zoltán polgármester.

Négy programmal működik Kásádon a közfoglalkoztatás. Az önkormányzat öt hektáron gazdálkodik, nemrégiben csomagoló üzemet építettek, amelyhez a tervek szerint ebben az évben már megkapják a megfelelő engedélyeket, és csomagolhatják majd azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyeket ők maguk termelnek meg.

– Ha lesz rá igény, arra is hajlunk, hogy a szomszédos településektől is felvásárolunk terményt és lecsomagolva értékesítjük tovább – tette hozzá.

Bosnyák Zoltán polgármester a faluban bevezetett intézkedéseknél azt tartja szem előtt, hogy mindent helyben kell megoldani, ezért hosszútávra terveznek. Brikettáló berendezést vásároltak, amellyel az a cél, hogy az egyébként is kivágandó fákat, faágakat ledarálják és helyben kedvezményesen adják, illetve tüzépeknek értékesítik tovább. A polgármester bizakodó: talán az állam által adott szociális tűzifára sem lesz majd szükségük az elkövetkezendő években.

Szintén a Startmunka Program keretén belül egy térkőgyártó gépet is vásároltak, amelynek első próba-darabjait meg is mutatta lapunknak a polgármester. Először helyben használják fel, később talán ebből is lesz némi bevétele a településnek. Az útfelújítási programjuk keretében a falu belső útjait, járdáit újítják meg, illetve összekötő utakat építenek.

Sokat segítenek

– Az elsődleges cél az, hogy a helyben segítsünk – mondta Bosnyák Zoltán. – Mindannyian tudjuk, hogy az a bér, amit a közfoglalkoztatásban dolgozók kapnak, nem sok mindenre elegendő. Ezért például egy keltetőgépre is beruházott az önkormányzat, így a naposcsibékért nem kellett fizetniük a közmunkásoknak. Reméljük, hogy később hosszútávon támogatni tudja a kásádiakat. Gépeket vásárolunk és mindent megtanulunk, amit megtanulhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!