Kémes

2018.05.25. 18:20

A fiatalok vidéken tartása a fő cél

Rendhagyó, portrékat és egyéni történeteket tartalmazó, az Ormánság kulturális, természeti és gasztronómiai értékeit is magában foglaló szakácskönyv készült önkéntesek és helyi emberek közreműködésével a Fenntartható Ormánság Nonprofit Kft. nemrég befejeződött programja eredményeként.

Wald Kata

A „Faces of Rural Europe” nevet viselő projekt során 8 önkéntes érkezett Portugáliából, Spanyolországból, Lengyelországból, Bulgáriából és Görögországból 2016. november 1. és 2018. május 31. között Kémesre, az Európai Önkéntes Szolgálat Program keretében. A helyi fiatalokat bevonva a vidéki élet előnyeinek felfedezése, népszerűsítése volt a cél – Európa-szerte ugyanis a legtöbb vidéki térségben csökken a fiatalok száma. A megoldás a fiatalok aktív részvétele az európai vidékfejlesztési programokban – a projekt erre kínált lehetőséget.

A külföldi önkéntesek családlátogatások során megismerték a helyi embereket, a helyi társadalom jellemzőit, esteket szerveztek, ahol saját kultúrájukat mutatták be, a környékbeli iskolák fiataljainak figyelmét felhívták az Európai Unió Erasmus + programja által kínált lehetőségekre. Számos módon segítették, a Nonprofit Kft. által indított, Ormánság Zöldút alternatív vidékfejlesztési program tevékenységeit.

Az Ormánság Foodprint című szakácskönyv a külföldi önkéntesek szemüvegén keresztül tárja fel és rögzíti napjaink vidéki társadalmának lenyomatát a térségben, annak minden pozitív és negatív elemével együtt, népszerűsítve a vidéki életet Európa-szerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!