strand

2018.05.04. 14:00

Alapos munkát végez a csapat

Múlt csütörtökön megnyílt a Harkányi Gyógyfürdő strandja, a nyitás napján Ujságh Zsolttal, a fürdő főmérnökével jártuk be a területet, akit arról kérdeztünk, hogy hány ember és hogyan dolgozik azon, hogy a vendégeket minden nap tiszta medencék és szépen rendben tartott park fogadja.

Zs. K.

– Mi minden kell ahhoz, hogy nyitásra minden rendben legyen?

– A felkészülés a másnapra már akkor elkezdődik, amikor este a vendégek elhagyták a fürdőt. Éjjel egy ötfős csapat dolgozik, akikhez hajnalban csatlakozik a Harkányi Városgazdálkodási Zrt. 15–20 munkatársa, akik a 13,6 hektáron elterülő parkot gondozzák. A gyógymedencék vizét minden nap, a strandmedencék vizét pedig előírás és a vízminőség szerint cseréljük. A tavaszi nyitással gazdaságossági szempontokat figyelembe véve a Lepke medence fele nyílott meg. Tudjuk, hogy ilyenkor nagyjából mennyi vendégre lehet számítani, ennek megfelelően nyitjuk meg a medencéket. A pünkösdi ünnepeket megelőző hétvégén készítjük fel az ikermedence másik oldalát és akkor nyit ki a hétpályás csúszda és a gyermekmedence is.

– Mennyi vízmozgás van naponta?

– A Harkányi Gyógy- és strandfürdőben átlagosan 2500-3000 köbméter vízmozgás van naponta. Ez indokolt is, hiszen óriási medencéink vannak. A 3 köbméterestől a 2100 köbméteres sportmedencéig összesen 17. A harkányi gyógyfürdő – amely a harkányi gyógyvíz vízbáziskezelője – forró vizes kútjai a parkon belül vannak, a 62 fokos gyógyvíz rövid úton érkezik a medencékbe, de anélkül, hogy a geológiai réteg sérülne, ugyanis a gyógyvíz természetes úton először egy elegyítő tározóba kerül, mi onnan juttatjuk egy erős központi szivattyúrendszerrel a vizet a medencékbe. Ez azért lényeges, mert minden éjjel nagyjából hajnali egy órára lesz kész a gyógymedencék leürítése után a több fázisú fertőtlenítés-mosás sorozat, a reggeli nyitásig pedig hirtelen meg kell tölteni akár 2800 köbmétert a vízzel. Mindez rengeteg automatizálással, gépi felügyelettel zajlik, ennek a vezérlését végzik az állandó ügyeletben álló gépésztechnikusok.

– Mitől egyedi még a rendszer?

– A fürdőnek önálló kémiai laboratóriuma van, az egyedi vizet minden szempontból védjük és vizsgáljuk. A vegyésztechnikus rendszeresen méri a vizet, 4 óránként pontos információt kapunk mindegyik medence vizéről, ami azt jelenti, hogy a hatóságok által megszabott kötelező ellenőrzéseknél jóval alaposabban védjük és vizsgáljuk az egyedi vizünket. Tudni kell még, hogy a város területén lévő és annak körzetében található vízelvezető árkok is a Harkányi Gyógyfürdő kezelésében vannak. Mint vízbáziskezelő, a víz bejutásáról és a természetbe való visszajutásról is gondoskodnunk kell, így hát a kibocsátott víz minőségének, vegyi összetételének is megfelelőnek kell lennie.

Túrákat is vezet

Ujságh Zsolt 1964. április 28-án született Nagykanizsán, egyébként Somogy megyében nevelkedett, a pécsi Pollack Mihály Műszaki Főiskolán szerzett mélyépítő mérnök képesítést. Több mint 30 éve dolgozik a szakmájában. 1995. szeptember elsején került a Harkányi Gyógyfürdő Zrt.-hez. A Baranya Megyei Természetjáró Szövetség jeles tagja, felsőfokú túravezető. A Villányi-hegységben és a Dráva menti síkságon szervez túrákat, a Tenkes Természetbarát Egyesület oszlopos tagja. A fürdőben ismerte meg a feleségét, két gyermeke van, lánya egyetemista, fia pedig középiskolába jár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában