gazdálkodás

2018.05.21. 11:30

Asztalosból lett kecsketenyésztő, de soha nem bánta meg a váltást

Magyaros mentében, magyaros bajusszal, elegáns fehér kalapban kínál különleges kecskesajtokat egy fiatalember a piacon. Húsz éve foglalkozik kecskékkel a fővárosi születésű, de kiskorától Erdősmárokon élő Ivanics Mihály.

Mészáros B. Endre

– Kölyök korától kecskéket legeltetett?

– Állataink, baromfi, sertés mindig voltak, de én felnőtt fejjel, asztalosból lettem kecsketenyésztő. 1996-ban vettem egy kecskegidát, most már hatvan felnőtt kecském van.

– Igaz, hogy a kecskék elvégzik a kerti munkát, a legjobb fűnyírók?

– Ezt inkább a birkákra lehet elmondani, a kecskék metszeni szeretnek: amit elérnek két lábról, azt megeszik.

– Hol van annyi eleség, ami ennyi állatnak elég?

– A falu körül, parlagon fekvő területeken, napi 5-6 órában járjuk a környéket. Egyébként Erdősmárokon csupán hetven ember él, és senki más nem foglalkozik kecskékkel. Aztán újabb öt óra a fejés, a sajtkészítés folyamata. Szóval a napi tíz órás műszak megvan mindig, hétvégeken csak a vásározás hoz némi változatosságot.

– Jobb sajtja van, mint a tehénnek?

– Intenzívebb, erősebb ízű, sokan kifejezetten ezt keresik. A kecsketejben például kisebbek a zsírgolyók, és egyenletesebb az eloszlásuk.

– Van Ivanics-féle spéci sajt?

– Mi is külföldi szakkönyvekből lestük el a gyártási fortélyokat, de a rúzsos sajtunkat kiemelném. Rúzsos, mert rózsaszín penészes, camembert jellegű puha sajt, sajátos érleléssel.

– Ha újrakezdhetné, akkor is kecskékkel foglalkozna?

– Mindenképp. Nem bántam meg soha, hogy a nyílászárók készítését, szerelését feladtam érte.

– Erdősmárok akkor most már a kecskesajtjáról híres ?

– Az a csoport, akit most éppen elmenni látott, gödöllői egyetemistákból állt, de ők hímesházi gazdaságban végeznek kísérleteket, csak megnézték a kecskéinket. Hogy a fogyasztók körében meddig terjed a hírünk, azt nem tudom. Mindenesetre a piacon is kevesen vagyunk, jó sajtból még nem telített a kínálat.

– Mikor van a kecsketenyésztőnek szabadsága?

– Október 15-én abbahagyjuk a fejést, onnantól csak etetjük és legeltetjük az állatokat húsvétig. Ez a mi vakációs időnk, az iskolai őszi szünetben mindig elmegyünk egy hétre a családdal valamelyik szép magyar vidékre. Egyébként pedig legeltetés közben rengeteget olvasok, leginkább magyar klasszikusokat, és a szakirodalmat.

Három hátaslovat is tartanak

Ivanics Mihály 1974-ben született Budapesten. Édesanyja erdősmároki, így hamar visszatelepültek a faluba, 3 éves kora óta itt él. Himesházára járt általánosba, Mohácson végezte a szakmunkásképzőt. Készített nyílászárókat Hímesházán, Mohácson, Pécsett, 2008-ban hagyta abba az asztalos mesterséget. Kecskészetét 1996-ban indította, tíz éve csak ebből él. Van három lova is, hátasok, családi lovaglásokhoz. Felesége Ivanics Andrea, óvónő Himesházán, két fiuk van, Mihály 12, Jakab 10 esztendős. A nagyobbik nyolc évesen maga is készített sajtot, ami igen jól fogyott a piacon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!