Nagydobsza

2018.05.06. 10:00

Díjnyertes lett a Talpasház is

Az épületegyüttes példaértékű felújítását jutalmazták.

Wald Kata

A kiemelkedő műemléki felújításért szakmai elismerésben részesült a nagydobszai Talpasház épületegyüttese – a díjat a műemlékvédelem legnagyobb nemzetközi civil szervezetének magyar tagja, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ítélte oda. A szakmai szervezet igyekszik felhívni a figyelmet az építészeti és kulturális örökség gondozásának, megőrzésének fontosságára – 2006 óta évente diplomával jutalmazzák legkiválóbbnak ítélt, három évnél nem régebben befejezett műemléki helyreállításokat.

A nagydobszai Talpasház esetében az épületegyüttes gondos kutatását, tervezését, hagyományőrző felújítását és példaértékű revitalizációját, hasznosítását jutalmazták.

A magyarországi ICOMOS-díj történetében először fordult elő, hogy ugyanaz a megye két díjat is elnyert: mint arról beszámoltunk, a püspökszentlászlói kastély, látogatóközpont, emlékhely és zarándokház felújítása is elismerésben részesült. A díjakat Szentendrén a műemléki világnapon a Baranya Megyei Kormányhivatal örökségvédelmi osztályának műemléki felügyelői vették át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!