Zöldítés

2018.05.13. 15:50

Fásítanak és védik a gyümölcsöst Tésenfán

Az elmúlt három évben a tésenfai önkormányzat a falu fásításával és a Vármegye-töltésen ökológiai növényvédősáv létrehozásával védekezik a perzselővé váló nyarak ellen.

Zs. K.

A fák a falu belterületét hűtik és a töltésen nevelt gyümölcsfák néhány éven belül termést is adnak. A fákat Nagyné Rácz Julianna gondozza, elmondta, a hagyományőrző ház udvarán álló csaknem 100 éves alma- és körtefákból vittek ki oltásra. Kajszi- és őszibarackfából már csemete is van, a töltés másik oldalára pedig tavaly ősszel oltványok és szemzések kerültek ki. Zs. K.

Kevés a hordalék

A községben a Kulturális Közfoglalkoztatási Program keretében nemrégiben természetközeli sétát szerveztek, ahol szó volt arról is, hogy a Dráva szabályozása miatt sebes sodrásúvá vált folyó már nem rak le hordalékot, hanem medermélységét állandóan növeli. A folyószabályozás előtti állapothoz viszonyítva mára a meder több mint egy méterrel mélyebbé vált. Ez a teljes Ormánságban a talajvízszint ugyanilyen mértékű csökkenését eredményezte.

Képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!