Baranyai Gourmet Piknik

2018.05.02. 11:30

Macaronra jött a hamburger

Igyekeztünk minél több ételt megkóstolni a Gourmet Pikniken a Zsolnay-negyedben – de ez persze lehetetlen küldetésnek bizonyult.

Volt egy pillanat a május elsejei Gourmet Pikniken, amikor azt gondoltuk, hogy itt a vége, ennyi fért belénk, most kell hazamenni, és kipihenni mindent, de mindent – de aztán szembejött valaki egy vadítóan vagány hamburgerrel, és tudtuk, el vagyunk veszve, megint, megint, inkább majd koplalunk szerdán meg csütörtökön meg pénteken, de nem megyünk el úgy, hogy ne kóstolnánk meg még ezt, meg aztán másokat, rengeteget.

Holott már eleve úgy vágtunk neki a rendezvénynek, hogy hagyjuk magunkat sodorni, nem állunk ellent semminek, kerül, amibe kerül. Mert ez az a délután, amelyen tényleg sodródni kell, ismerősökbe botolva, velük beszélgetve, majd továbbsétálva, s közben egy-egy adagért mindenhol sorba állva. Igyekeztünk logikusan válogatni, de hát nehéz okosnak lenni, amikor az egyik pultnál szembetaláljuk magunkat a színes macaronokkal, ráadásul pont nincs előttünk senki, nem kell sorba állni – olyankor azonnal kikérünk kettőt, s nem bánjuk, hogy a korábban kinézett hamburger majd erre fog csak rájönni, megborítva a hagyományos „főétel után desszert” előírást.

– Ez egy egyedülálló lehetőség a minőségi pécsi és baranyai gasztronómiában való megmerítkezésre – mondja Szabó Réka Kata, a Yokka Desszertműhely vezetője, akit néhány mondatos összegzésre kérünk. – Kiállítóként öröm ismerősökkel találkozni, illetve hasonló gondolkodású szakmabeliekkel összefutni. A rendezvény közel hozza a vendégeket a termelőkhöz és a vendéglátásban dolgozókhoz. Annak külön örülök, hogy ezen a napon az átlagember is lehetőséget kap arra, hogy valóban jó minőségű ételekkel ismerkedjen meg.

 

A valóban jó minőség nem túlzás: sokat próbáltunk, sok helyen, s nem csalódtunk egyikben sem. Találkoztunk persze olyanokkal is, akik az adagok miatt elégedetlenkedtek – egyik ismerősünknek el is mondtuk, hogy ez igazából egy „kóstoltató” rendezvény, nem az azonnali jóllakás a cél, hanem az ismerkedés. Hitte is, nem is, amit mondtunk – de aztán amikor egy óra múlva egy újabb pultnál futottunk össze vele, amint egy levest kanalazott, arra gondoltunk: ha őt sikerült meggyőznie a rendezvénynek, akkor nem lesz itt különösebb gond a jövőben sem.

Tökéletes ételsor

A kipakolók között kalandozva könnyedén összeállíthattunk magunknak egy olyan menüt is, amely után tényleg csak az elégedett hátradőlés maradhat. Mi ezeket társítottuk: fürj esszencialeves szarvasgombás zsemlegombóccal; kakukkfüves abaléban párolt őz leveles tésztában, áfonyamártással; túrógombóc kajszilekvárral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!