közlekedés

2018.05.16. 17:30

Útlezárások készítik ki az autósok idegeit

Néhány hétig még biztos megnehezíti a Pécsen közlekedők életét a sok útlezárás, forgalomkorlátozás, forgalmirend-változás. Összegyűjtöttük az érvényben lévő legfontosabb korlátozásokat.

T. V.

A legtöbb közlekedőt talán a belvárost Kertvárossal összekötő Árpád-híd rekonstrukciója érinti. A beruházásban a felüljáró teljes körű felújítására kerül sor. A munkálatok ideje alatt irányonként egy-egy sávon haladhat a forgalom, a mostani félpályás lezárás előre láthatólag három hónapot vesz igénybe. Majd elkezdődik a munka a híd másik részén is, ekkor a már felújított részen halad forgalom. A híd teljes rekonstrukciója előreláthatóan hat hónapot vesz igénybe, a reggeli és délutáni csúcsban a közlekedők jobban járnak, ha más útvonalat választanak.

Víziközmű-korszerűsítés kezdődött május 7-én a Siklósi úton. A Tettye Forrásház Zrt. szakemberei összesen 565 méter hosszú szakaszon cserélnek vezetéket. Itt a felújítás két ütemben zajlik, először az Északmegyer dűlő – Siklósi út saroktól a Siklósi út – Lomb utca sarkáig haladnak a munkálatok. A rekonstrukció első részében a nyugati oldalon futó két forgalmit zárják le, a keleti oldalon futó két sávot megosztják. A forgalmirend-változás a kezdéstől körülbelül másfél hónapig tart. Ezután a vágóhíd bekötésének cseréje alatt a forgalom egy sávra szűkül majd a nyugati oldalon, valamint a keleti oldalon meglévő parkoló egy részét korlátozzák – kaptuk a tájékoztatást a szolgáltatótól.

Az idei év egyik legjelentősebb pécsi víziközmű-rekonstrukciója a Magaslati út és a Surányi út ivóvíz- és szennyvízvezetékei újulnak meg. A Magaslati úton 1820, a Surányi Miklós úton 1330 méternyi csövet cserélnek. Emellett 1990 méter hosszan újul meg a szennyvízhálózat az érintett ingatlanok szennyvízbekötéseivel együtt.

A vízvezetéket és az ingatlanok bekötéseit nyílt árkos kivitelezéssel cserélik, Emiatt elkerülhetetlen a munkálatokkal haladó, átmeneti forgalomkorlátozás. Az autós közlekedés a lezárt szakaszok kivételével biztosított, de több buszjárat is terelőútvonalon jár. A több ütemben zajló vezetékcsere először a szennyvízhálózatot érinti, majd a víz kerül sorra, a munkálatok várhatóan őszig tartanak. A szolgáltatók az érintett területeken élők türelmét, és megértését kérik.

Gázvezeték-rekonstrukció is zajlik

Az E.ON gázhálózati üzeme a város több helyszínén is gázvezeték rekonstrukciós munkát végez. A Nagyhidi és a Basamalom utcában középnyomású gázvezeték felújítást végeznek, jelenleg a Nagyhidi utcai szakasz zöld területi részén folyik a kivitelezés. Itt egyelőre jelentős forgalomakadályozás nincs.

A Felsőmalom utcában hétfőn indult a rekonstrukció, forgalom lassítás van érvényben. A Zrínyi utcában is hétfőn kezdték a munkát, a kivitelezés idejére az érintett szakasz zsákutcaként funkcionál.

A Kolozsvár utcában beruházási munka zajlik, közvilágítási kábelt és kandelábereket cserélnek. A munkagépek időlegesen elfoglalhatják a fél útpályát. A munka előreláthatólag még egy hónapig tart.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!