felújítás

2018.06.15. 14:00

A barokk plébániát is felújítják, az angyalok már megszépültek

Több mint hatvan millió forintból újul meg a 18. században épült máriakéméndi plébánia, ami az idők során életveszélyessé vált. A felújítási munkálatok jövő év áprilisáig tartanak.

Zsigmond József

Életveszélyessé vált a máriakéméndi plébánia, annyira szét volt nyílva a fal déli oldala, hogy a felső szobából ki lehetett látni az udvarra – így számolt be a helyi állapotokról egyik olvasónk. Mint elmondta, nemrég nekiálltak a helyrehozatalának.

A Pécsi Egyházmegye sajtóosztályától megtudtuk, hogy a barokk épület állaga jelentősen megromlott: a homlokzati falak és a boltozatok több helyen megrepedtek, a falak sok helyen nedvesek. A repedések elsősorban a kis ívmagasságú boltozatok, a szakszerűtlen belső átépítések – bontások –, és a gyenge keleti fal miatt alakulhattak ki.

A helyrehozatala több mint 60 millió forintba kerül, a tervek szerint 2019. április 30-án készül el.

Tizennégy pap lakott itt

A máriakéméndi plébánia a helyi pap, Lipusi György jóvoltából épült 1761-ben. A felső szinten hét szobát alakítottak ki, a plébános használatára kettő, a káptalanok használatára kettő, a többi a vendégek számára volt fenntartva. Az alsó szinten volt egy nagy szoba, ami az étkezésre szolgált, valamint két kisebb a személyzetnek.

– Most nincs helyben plébános, Olaszról jár át, nyolc faluja van – mondta Biki Endre Gábor a Mecsek Egyesület Természetjáró osztály vezetője. – Volt olyan időszak, hogy tizennégy pap lakott itt egyszerre. Itt fogadták a búcsúba érkezőket, zarándokokat, messziről jöttek, akik gyalog vagy szekérrel érkeztek, és mert nem volt hol megszállniuk, ezekben a szobákban szállásolták el őket.

Kolostorként használták

A Verbita rend (Isteni Ige Társasága) megtelepedését egy szerencsés véletlennek köszönhették. Feltehetően 1912. karácsonyakor járt itt egy verbita páter adománygyűjtés okán, tőle értesült a helyi plébános a rend magyarországi letelepedésének szándékáról. Négy évre rá, 1916. április elsején foglalták el a régi plébánia házát és a templomot. Később kiderült, kicsi számukra az épület, ezért 1925-ben távoztak és Kőszegre költöztek.

Patkányok szaladgáltak

1928-ban az akkori plébános egyik leveléből tudunk arról, hogy milyen áldatlan állapotok uralkodtak akkor: a háztetőn 40-50 centiméteres lyukak, néhány helyen már a bolthajtásokon is átszivárog víz. A tetőn legalább ötven helyen esik be a víz. Ráadásként az épület tele volt patkánnyal. Még abban az évben kijavították a tetőt, majd később az illemhelyeket és a melléképületeket tatarozták. 1970-ben az épület nyugati homlokzatát javították, három évre rá bevezették a vizet.

Szárny nélküli angyalok

Az 1890-es években öt angyalszobrot készítettek a Zsolnay-gyárban a Kőbányai Szent László templomnak. A másolataik közül három Kishajmásra, kettő Máriakéméndre került. Ezek a szobrok a helyiek szerint 1987-ben egy nagy viharban rongálódtak meg. Sokáig az angyalok szárny nélkül álltak, majd tavaly felújították őket, az idén kerültek vissza az eredeti helyükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!