diplomamentés

2018.06.01. 11:30

A PTE-n tavaly végzettek közel húsz százaléka nem kapott diplomát

Új diplomamentő programot indít a kormány azok számára, akik oklevelüket a nyelvvizsga hiánya ­miatt nem tudták átvenni. A felkészítő képzésben 1333 ember vehet részt, 400 millió forintos keretösszeg áll rendelkezésre – közölte az OFA Nonprofit Kft. a Magyar Idők szombati számában.

T. V.

Tisza Kálmán iskola nyelvi labor átadás

Több tízezer embert érint ma Magyarországon a probléma, miszerint felsőoktatási záróvizsgáját sikeresen letette, azonban középfokú nyelvvizsga hiánya miatt nem kaphatja meg oklevelét. A Pécsi Tudományegyetemen a 2017-ben sikeresen záróvizsgázó mintegy 772 egyetemista (18 százalék) volt, akinek a sikeres záróvizsga időpontjában nem állt rendelkezésre a rendelet szerinti nyelvismeret igazolása. Ebből legtöbben a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar hallgatói voltak.

A kormány 2014-ben indította a diplomamentő programot, mely idén új feltételektől indul újra. A nyelvi képzések szeptember közepétől indulhatnak, és 2019. december 31-ig kell lezárulniuk. A támogatás mértéke fejenként legfeljebb 300 ezer forint lehet, a támogatottaknak legkésőbb 2020. március 31-ig kell bemutatniuk a megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványukat és az az alapján kiadott diplomájukat. Amennyiben a programban résztvevők a kijelölt időpontig nem mutatják be bizonyítványukat, a teljes támogatási összeget vissza kell fizetniük.

A programban angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelvi képzésekre lesz lehetőség, a vizsgáknak legalább középfokúnak (B2) kell lennie, és a szakmai nyelvvizsga is támogatható. A korábban végzett igényfelmérés alapján a programban támogatható képzési forma a csoportos mellett az egyéni felkészítés is.

A Diplomamentő II. program – melyet az OFA Nonprofit Kft. valósít meg – elősegíti a támogatottak munkaerőpiaci helyzetének javulását, mert a felsőfokú végzettséggel rendelkező állampolgárok elhelyezkedési, munkahely-megtartási, munkahely-változtatási esélyei jelentősen meghaladják az ezzel nem rendelkezőkét. – Véleményem szerint a Diplomamentő programok igazán jó lehetőséget kínálnak azoknak, akik egyetemi éveik alatt nem tudták letenni a nyelvvizsgát. A mai diákoknak óriási terhelést jelent a középiskola és az egyetem, a napról napra órákat kell tanulniuk ahhoz, hogy jó tanulmányi eredményeket érjenek el, így a nyelvtanulás sajnos háttérbe szorul. A programmal a nyelvtanulásra koncentrálhatnak, és ezáltal hatékonyabban tanulhatnak – mondta el kérdésünkre Meszlényiné Fehér Eszter, angoltanár. Jelenleg a programban közreműködő nyelvi képzések megkezdésére és folytatására jogosult felnőttképzést folytató intézmények kiválasztása zajlik, a jelentkezők a pályázati felületet várhatóan augusztustól érhetik el.

Több módon is támogatja a kormány a sikeres nyelvtanulást

A Magyar Időkben megjelentek szerint a korábbi program sikerét jól mutatja, hogy összesen 6499 diploma megszerzéséhez sikerült hozzájárulni az államilag támogatott képzések segítségével. Az államilag támogatott nyelvi képzéseken 10 ezer 243-an vettek részt és 9 ezer 822-en eredményesen el is végezték azt, közülük pedig 7689 fő sikeresen nyelvvizsgázott. A nyelvi képzéseket és a nyelvvizsgák megszerzé­sét uniós programok is támogatják. A kormány emellett azzal is támogatja a sikeres nyelvtanulást, hogy 2018-tól ingyenessé tette az első nyelvvizsgák megszerzését a 35 év alattiak számára. A nyelvvizsga támogatást a bizonyítvány kiállításától számított 1 éven belül kell igényelni, a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságánál postai úton vagy email-en keresztül. A kérhető támogatás díja a ténylegesen megfizetett vizsgadíj, de maximum az évben aktuális minimálbér 25 százaléka, azaz idén 34 ezer 500 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!