Pécs

2018.06.27. 07:00

Biotechnológiában már az élmezőnyben leszünk hamarosan

A jövő kutatóközpontjának tették le az alapkövét kedden Pécsett. Egy kétmilliárdos beruházás első fázisát indította útnak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, melynek keretében biotechnológiai kutatóközpont kétezer négyzetméteres csarnoka épülhet meg Pécs-Patacson.

Mészáros B. Endre

A dán FOSS cég a világ 28 országában jelenlevő, mezőgazdaságban használt analitikai berendezések gyártásában piacvezető társaság két esztendeje felvásárolta a pécsi Soft Flow Hungaryt, melynek köszönhetően a pécsi biotechnológiai vállalkozás végleg felkerült az iparág világtérképére, és ezt tegnap kutatóközpont alapkő letételével nyomatékosították.

Páva Zsolt arról számolt be, hogy nem lesz itt tömegtermelés, hanem intenzív kutatómunka 88 kvalifikált alkalmazottat foglalkoztatva, az egyetem tudományos hátterére is alapozva, s igen magas hozamú értéket hoznak létre.

Szijjártó Péter miniszter úgy fogalmazott, ez a beruházás jól érzékelteti, hogy a vidéki nagyvárosokban nagy lehetőségek rejlenek. Két év alatt ugyanis a negyedik nagy beruházást hozták ide, a BAT dohánygyár fejlesztése, az IT Services Informatikai Szolgáltatóközpont és a Magnus repülőgépgyár mellett a FOSS a negyedik, mely óriási lendületet adhat a térségnek. „Modern kori ipari forradalom zajlik körülöttünk, digitális korszak, az ipar 4.0 megoldásaival” – tette hozzá.

A biotechnológiai fejlesztési központ kétmilliárdos beruházását a magyar kormány 773 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti és 6 ezer négyzetméteres területen épül meg a 2 ezer négyzetméteres biotechnológiai kutatóközpont.

Dr. Gallyas Ferenc professzor a PTE részéről arról számolt be, hogy a cégek és az egyetem közti kapcsolattartóként elmondhatja, láthatóan hosszú távra tervezik itt a munkát és igen gyorsan haladnak. Kevesebb mint egy éve születtek az első érdemi döntések, és épület ugyan még nincs, de az egyetemen már több területen kötöttek bérleti szerződést, sőt, műszerprototípus kialakításáról is született megállapodás.

Dán cégeknek dolgozik 12 ezer magyar

A FOSS világcég dániai és kínai tevékenysége mellett Magyarországon is megveti most a lábát, miután Pécsre hozta biotechnológiai fejlesztő központját. S mint ahogy Szijjártó Péter miniszter kiemelte, a magyar-dán kereskedelmi kapcsolatok igen dinamikus képet mutatnak, tavaly 15 százalékkal nőtt az összérték, elérte az 1,5 milliárd eurót. Hazánkban ma 180 dán vállalat 12 ezer magyar embert foglalkoztat, köztük pedig a legnagyobb három stratégiai kormánypartner a LEGO, a Coloplast és a Grundfos, s remélhetőleg a FOSS lesz a negyedik. A dán világcéget egyébként most Pécsett Niels Degn testületi elnök képviselte, és amit még a FOSS világviszonylatban végzett tevékenységéről tudni érdemes: a világkereskedelemben forgalmazott gabona négyötödét, a tejnek pedig a 85 százalékát a FOSS által kidolgozott módszerekkel tesztelik. A pécsi jövőképhez pedig azt sem árt megjegyezni, hogy az élelmiszeripar napjainkban a leginnovatívabb ágazat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!