új megoldás

2018.06.11. 09:40

Egyedi szennyvíztisztítók telepítésére pályázik most Garé

Egyedi, házi szennyvíztisztító berendezéseket helyeznek el a garéi ingatlanok többségében, az önkormányzat a Vidékfejlesztési Program keretén belül meghirdetett Egyedi szennyvízkezelés címmel kiírt felhívására pályázik.

Zs. K.

A baranyai kistelepülések közül még sok helyen megoldandó feladat a megfelelő szennyvízelvezetés. A garéi önkormányzat is nyújtott már be pályázatot erre vonatkozóan, azonban nem jártak sikerrel. Ezúttal viszont a 112-ből 83 ingatlantulajdonos szeretne élni a házi szennyvíztisztító berendezés beüzemelésével.

– Ezek a berendezések gyakorlatilag a nagy tisztítóművek kicsinyített változatai, a háztartásban keletkező szennyvizet 98 százalékban megtisztítják, majd mindenkinek a saját udvarában szikkasztják el a tisztított vizet – mondta Vig Imre polgármester.

A lakók így a hatóságok által egyre szigorúbban ellenőrzött talajterhelési bírságot is elkerülhetik, illetve a havonta fizetendő költségeik is csökkennek.

A község vezetője elmondta, pár éve már szerettek volna pályázni erre a lehetőségre, azonban akkor csupán 11 ingatlantulajdonost érdekelt ez a lehetőség. Mostanra sokan belátták, hogy ez a megoldás hosszú távon mindenkinek megéri még úgy is, hogy önerőt kell biztosítani a beruházáshoz. A beruházás összköltsége ingatlanonként mintegy másfél millió forint, amelyből a lakóknak csak a tíz százalékát kell állniuk, körülbelül 130–160 ezer forintot.

A lakóknak jelenleg öt–tizenöt ezer forint szippantási díjat kell fizetniük, a berendezések beüzemelése után évi kettő–kétezerötszáz forintra csökken. Ehhez jön a berendezés elektromos költsége, ami havonta körülbelül kétezer forint lesz.

Amennyiben támogatást kap a kistelepülés pályázata, úgy akár 2019 őszén vagy 2020 tavaszán mindenki udvarán beüzemelik a berendezéseket.

A szomszéd Szava már nyertes

A Garé melletti Szaván szintén európai uniós pályázati forrásból telepítenek hasonló szennyvíztisztító kisberendezéseket. A község önkormányzata az egyedi szennyvíztisztító berendezések kialakítására több mint 70 millió forint támogatást nyert még az év elején, a pályázat keretein belül ötven berendezést és egy monitoring kutat is telepítenek a hatósági ellenőrzésekhez. Emellett még a támogatásból egy szippantós pótkocsit is beszerzett az önkormányzat. Úgy tudjuk, a fejlesztés nyár végére le is zárulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában