Csorba Győző Könyvtár

2018.06.26. 10:25

Közfoglalkoztatottak is kaptak feladatokat

Lassan befejeződik a Napló foróarchívumának digitalizálása a Csorba Győző Könyvtárban.

T. V.

Új szakasz kezdődött a Csorba Győző Könyvtár Helytörténeti Gyűjteményében a Baranya megyei vonatkozású fotók archiválásával 2016-ban. Az 1973 és 1999 között megjelent Dunántúli Napló fekete-fehér és színes fotóinak digitalizálása kezdődött el ekkor. A becsült arányok szerint 80 ezer eredeti fotó archiválásán dolgoznak a szakemberek a Csorba Győző Könyvtár Belvárosi Fiókkönyvtárában, jelenleg az 1996-ban megjelent képek nyers digitalizálásánál és feltárásánál tartanak. Ehhez jön még hozzá a negatívokon lévő, de eddig még elő nem hívott képkockák digitalizálása, amelyeknek száma az egymilliót is elérheti.

Mint azt Pap Dávid osztályvezetőtől megtudtuk, az Országos Széchenyi Könyvtár által felügyelt és koordinált kulturális közfoglalkoztatotti programban alkalmazott személyek dolgoznak a Belvárosi Könyvtár telephelyén. A Napló fotóarchívumában többek között Tóth László, Erb János, Szokolai István, Kóródi Gábor, Cseri László és Laufer László fotói is megtalálhatóak.

- Létrejött és épül a „virtuális Magyarország”, ahol a magyar emberek éppúgy jelen vannak, mint a fizikai világban. A Csorba Győző Könyvtárnak az a küldetése, hogy a digitális Magyarországban segédkezzen a virtuális Baranya megalkotásában azáltal, hogy minél több helyi dokumentumot digitalizál és közzé tesz – fogalmazott az osztályvezető. A Dunántúli Napló már elkészült, digitalizált fotóit adatbázisba rendezve, kereshető formában, tárgyszavakkal ellátva a csgyk.hu oldalon bárki megtekintheti. Illetve az idei évben létrejövő új helyismereti weboldalon fogják majd közreadni.

Adatok tárháza

A Csorba Győző Könyvtár Helyismereti Gyűjteményében az 1960-as évek óta folyik szervezett gyűjtés, 1989-ban pedig önálló Helyismereti Osztályt hoztak létre a könyvtáron belül. Állományukban 18 ezer könyv, 95 ezer folyóirat, és 25 ezer kép található meg, a digitalizálási munkálatok 2000-ben indultak. A digitalizált helyismereti dokumentumok 2012-től belső terminálokon, 2016 óta pedig a könyvtár honlapján található Baranyai Digitáron is elérhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!