Baranyai körkép

2018.07.02. 11:30

Már több lehetőség közül választhatnak a dolgozó idősek

Folyamatosan növekszik az igény a nyugdíj melletti munkavállalásra. A munkaerőpiacon jelenleg hiány van, a nyugdíjasok pedig sok élet és munkatapasztalattal rendelkeznek, melyet hasznosítani tudnának. Baranyában olyan lehetőségekkel várják az idősek jelentkezését mint takarító, főzőasszony, kertész vagy hulladékválogató.

Bátonyi Donát

Tavaly nyártól kezdték meg a működésüket a nyugdíjas szövetkezetek, amelyek a diákmunkához hasonlóan működő álláslehetőséghez juttatják a nyugdíjasokat. Ugyan eddig is dolgozhattak a nyugdíjasok, viszont, ezt csak szigorú munkaidőben, és komoly adóterhek mellett tehették.

A szövetkezeteken keresztül szerzett jövedelmük után sem egészségügyi, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, csupán a tizenöt százalékos személyi jövedelemadót. Az érintettek pedig a munkavállalás mellett a nyugdíjukat is megtarthatják. A munkarend lazasága miatt elsősorban a kereskedelemben, vagy a vendéglátásban van lehetőség.

A közérdekű nyugdíjas szövetkezet tagja lehet az, aki öregségi nyugdíjasnak minősül függetlenül attól, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte-e vagy sem. Aggodalomra semmi ok, tagja lehet az is, akinek a nyugdíjfolyósítása valaminél fogva szünetel.

Meglátogattunk több helyi nyugdíjas szövetkezetet is és megkérdeztük őket, milyen munkával várják a térségben a dolgozni vágyókat.

Mint megtudtuk, elsősorban olyan munkára várják az időseket, amelyeknél nagy a fluktuáció, és rugalmasan lehet végezni. A nyugdíjasoknak igényeiknek megfelelően, négy, hat vagy akár nyolc órában, a heti pár alkalomtól egészen öt napos munkarendig is vállalhatnak munkát.

Jelenleg a nyári diákmunkák miatt kissé megcsappantak a nyitott lehetőségek. Azonban még így is várják a jelentkezéseket, takarítói, főzőasszonyi, kertészeti és hulladékválogatás pozícióban. De keresnek szakképesítéssel vagy nagy gyakorlattal rendelkező embereket, akik szívesen dolgoznának továbbra is a szakmájukban.

Felkerestünk egy pécsi nyugdíjast, Szabó Erikát, aki egy nyugdíj szövetkezeten keresztül dolgozik, mik a tapasztalatai ezzel kapcsolatban.

– Tavaly hallottam ezekről a szervezetekről, akkor még szkeptikus voltam ezzel kapcsolatban. Jelenleg hatvanöt éves vagyok. Egész életemben egy varrodában dolgoztam. Az igazat megvallva sosem voltam az az otthonülős fajta. Így idén jelentkeztem egy szövetkezetbe. Már nem azért, mert amúgy nem élnék meg a kis nyugdíjamból, bár sajnos ilyenről is lehet hallani. Én a kisunokáimat szeretném a nyár végén elvinni Balatonra nyaralni, mert már jó ideje rágták vele a fülem – mondta Erika, és kiemelte, mennyire jónak látja ezt az új lehetőséget a kezdeti bizonytalanságának ellenére is.

– Mondhatni elég hamar vissza is jeleztek, hogy lenne egy konyhai kisegítő munka a városban. Hetente két napot kell dolgoznom, napi nyolc órában. Szóval ez mellett jut mindenre időm szerencsére. Szerintem ez egy remek lehetőség azok számára, akik szeretnének valami kis pluszt keresni a nyugdíjukon felül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában